FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ply Design House pályázat

A PLY DESIGN HOUSE pályázat döntősei: Barta Fanni, Kovács Anna, Schillinger Laura, Sütheő Áron és Varga Ildikó.

A FRIGATE székcsaládért 2021-ben elnyert iF DESIGN AWARD arra ösztönözte a Plydesign magyar designmárkát, hogy kiterjessze a közös munkát új, kreatív tehetségekkel, ezért nyílt ötletpályázatot hirdetett a hazai felsőoktatásban tanuló diákok számára rétegeltlemez használati-, kiegészítő- és berendezési tárgy tervezése témakörben. A PLY DESIGN HOUSE inkubációs program első pályázatán a szakmai zsűri öt fiatal alkotót – Barta Fanni, Kovács Anna, Schillinger Laura, Sütheő Áron, Varga Ildikó – választott a döntőbe. Támogasd te is a kedvencedet egy szavazattal október 8-ig!

A 2014-ben, Babits Tamás által alapított, az idompréselt rétegeltlemez technológiára specializálódott Plydesign cégfilozófiája túlmutat a termékek tervezésén és előállításán, olyan platform megteremtésén dolgozik, melynek vezérfonala az alkotás és adás öröme.

Tevékenységében kiemelt szerepet kap a tudásátadás – megalakulása óta aktív az akadémiai utánpótlás segítésében, a magyar feltörekvő designerek támogatásában. A 2021 májusában elindított PLY DESIGN HOUSE pályázat célja is a fiatal tehetségek felkarolása, a Plydesignnál felhalmozott tapasztalat, know-how megosztása és az új ötletek, koncepciók hasznosítása, potenciálisan gyártásba vétele.

A pályázati felhívást élénk érdeklődés övezte, szép számmal érkeztek be pályamunkák. A 2021. július 31-i leadási határidőt követően héttagú zsűri értékelte a projektterveket. Ahhoz, hogy egy termékfejlesztés és a termék piacra vezetése sikeres legyen, bonyolult feltételrendszernek kell megfelelni, melyet a különböző szakterületek összehangoltsága révén érhet el az adott tárgy. 

A zsűritagok közül a termékfejlesztés és gyártás szempontjait Tremmel Ádám, a Licit Kft. gyártásvezetője, és Kiss Milán, a Licit Kft. fejlesztési vezetője képviselte. A 3D furnér egyik eredeti feltalálója, Jörg Föster azt figyelte, mennyire használják ki a koncepciók a modern technológiában rejlő potenciált. Babits Tamás (alapító tulajdonos, ügyvezető, Plydesign Kft., tulajdonos, ügyvezető, Licit Kft.) tengerentúli és hazai környezetben edzett üzleti- és marketingszemmel vizsgálta a pályaműveket, Cselényi Krisztina pedig a Magyar Formatervezési Tanácsban és az Európai Bútorszövetségben szerzett hosszú évek tapasztalatával járult hozzá a projektek evaluációjához. A formatervezés kidolgozottságát és átgondoltságát Juhász István DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi docense és Kerékgyártó András DLA, a Plydesign Kft. vezető tervezője és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa elemezte.  

A jelentkezők közül a zsűri öt döntőst választott ki, akikkel elkezdődött a másfél hónapos termékfejlesztés. A nyertest az itt nyújtott teljesítmény és a projektösszegző prezentáció alapján választják ki, aki egymillió forint pénzjutalom mellett hat hónap fizetett karriertréning-programban is részesül. Ezen felül hasznosítási szerződést is köt a Plydesignnal, mely alapján a kifejlesztett termékének értékesítéséből jogdíjra lesz jogosult. 

„Szokatlan konstellációt alakítottunk ki, hiszen a pályázat nem ért véget azzal, hogy a formatervezők benyújtották a pályamunkákat. A rendelkezésre álló másfél hónap alatt a fejlesztések fókuszában a piaci szempontok állnak , ami nem jellemző itthon – a fiatal tervezők ritkán kapnak ehhez hasonló visszajelzést. Ez pedig magával hozza azt is, hogy adott esetben egy picit ilyenkor érdemes elrugaszkodni vagy továbblépni a kezdeti tervektől annak érdekében, hogy az adott koncepciót aztán még inkább ki lehessen bontani. A döntős pályamunkák ígéretes alapot képeznek jövőbeli termékcsaládok kialakításához – mindegyik termékterv további pontosítást és fejlesztést igényel, hogy a lehető legjobban passzoljon a Plydesign gyártói kapacitásához és értékesítési lehetőségeihez” – mondta el Babits Tamás és Kerékgyártó András az Octogon online-nak.

Az öt fiatal döntős alkotó:

Barta Fanni – DOUBLE-DECKER éjjeliszekrény

Barta Fanni DOUBLE-DECKER éjjeliszekrénye két egyszerű elem kombinálásával könnyen a felhasználó igényei szerint alakítható. Az anyag- és gyártásoptimalizálás érdekében az elemek előállításához elég egy préselő sablont készíteni. Szétszerelhetőségük és egymásba illeszthetőségük révén helytakarékosan lehet tárolni és szállítani őket. A homogén és egységes szerkezet stabilitását segíti, hogy kevés kötőelem szükséges a polcok rögzítéséhez. A névválasztás sem véletlen, hiszen a DOUBLE-DECKER is egy hajótípust jelöl úgy, mint a FLOTTA kollekció darabjai.


Kovács Anna – Kiegészítőtárgy-koncepciók

Kovács Anna kifejezetten a mindennapi kiegészítő használati eszközökre adott érdekes felütéseket. Sok potenciált rejt a törlőkendő- és zsebkendő-adagoló, elég csak a járványügyi helyzet miatt megváltozott, a közületekben elvárt, fokozott higiénia igényekre, követelményekre gondolni, ahol már nem annyira ajánlott a textiltörülköző használata. Az olyan bejáratott eszközök, mint a szalvétatartó és vállfa pedig számos olyan tervezési irányba elindulhatnak, melyeknek végeredménye egy sorozatban gyártható, fenntartható és szerethető alternatíva a tömegtermelésben előállított tárgyak kínálatában.


Schillinger Laura – Deckhand zsúrkocsi 

Schillinger Laura tervében arra is figyelt, hogy a zsúrkocsi illeszkedjen a Plydesign arculatához és kiegészítse a FLOTTA kollekciót. A névadás (deckhand= hajósinas) is reflektál a flotta fogalomkörre, illetve utalás a kisbútor segítő funkciójára is. A gurulós tárolószekrények előnye a mobilitás nyújtotta rugalmasság, a lakás azon részében vethetjük be, ahol éppen szükségünk van plusz felületekre. A letisztult, minimalista formavilágot és a kissé szögletes, merev karaktert a fa melegsége és az oldalain lévő kivágás ellensúlyozza.


Sütheő Áron – DINGI babaringató

Sütheő Áron babaringató tervének célja, hogy a család szerves tagjává váljon egész gyerekkorban. Textilmegoldásaival nem csak meghosszabbítja a tárgy élettartamát (a kivehető textilbeülő mosható, illetve különböző méretek rendelkezésre állhatnak a gyorsan cseperedő gyerekek aktuális méretigényei szerint), hanem az illesztést eltakaró részen ötletes tárolást is biztosít kisebb tárgyaknak. A szerkezet biztonságos ringatást tesz lehetővé, megakadályozva a veszélyesnek bizonyuló nagyobb kilengést. A kitámasztó lábak segítségével statikus pozíciót is felvehet a tárgy.


Varga Ildikó – Lean On tükör

A Lean On asztali tükör egy könnyed gesztus formai megnyilvánulása két eltérő irányú felület között. Légies, mégis feszültség van benne egy ponton, ahol a két, széttartó ív egymással találkozik. A koncepció lényegi eleme ez a kettősség: játékos, könnyed gesztus, amelyet egy erő tart össze. A gesztus megjelenése oldalnézetben válik egyértelművé és a hajlított rétegelt lemez által létrejövő ismétlődés kiemeli az egymásra támaszkodó filigrán ívek irányát és kapcsolódását A tükör szöge állítható annak függvényében, hogy a felhasználó milyen magasról és milyen szögben használja.

A közönség a kedvenc koncepciójára a Plydesign médiapartnere, a Hype&Hyper felületén adhatja le a voksát 2021. október 8-ig. A Közönségdíjat elnyerő pályázó részt vehet a Plydesign csapatával a Stockholm Furniture and Light Fairen 2022 februárjában.

forrás: octogon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Budapest Design Week

Következő cikk

EuroSkills: Fekete Martin aranyérmes, Sajtos Dániel bronzérmes



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

HOMAG okos élzárás

A HOMAG új, okos élzárási technológiáját üdvözlik a bútorgyártók. A kézművesség iránti megbecsülés egyre inkább növekszik, ami olyan…