FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német fakereskedelem aktualizált keretrendszere

A mai napon (július 4-én) került sor az újonnan létrehozott “A fa és fatermékek németországi kereskedelmének vámja” (közismert nevén a “Tegernsee-vám“) hivatalos elfogadására. Ez a fa és fatermékek kereskedelmének aktualizált kereteit biztosítja, amely figyelembe veszi az új termékek igényeit, valamint a modern üzleti tranzakciók követelményeit.

“A faipar képviselőinek széles körű bevonásával, szoros együttműködésben sikerült átfogóan felülvizsgálni és újrafogalmazni a “Németországi fa- és fatermék-kereskedelmi vámok“, az úgynevezett “Tegernsee-vám” szabályait. A Német Fűrész- és Faipari Szövetség (DeSH) és a Német Faipari Kereskedelmi Szövetség (GD Holz) koordinálásával így egy több mint hat évig tartó folyamat sikeresen lezárult, és a németországi fakereskedelemnek egy modern, minden érdekelt fél által támogatott keretrendszere jött létre” – nyilatkozta Thomas Goebel, a GD Holz ügyvezető igazgatója az egyezmény elfogadásának alkalmából a Seltmann cég allgäui fűrészüzemében.

Az új meghatározás figyelembe veszi az ágazatban bekövetkezett változásokat

Az újradefiniálást 2016-ban a Német Faipari Tanács (DHWR) indította el azzal a céllal, hogy a hagyományos kereskedelmi szokásokat aktualizálja. 2020-ban a DeSH és a GD Holz szövetségek vették át a projektet: “A szabályozás legutóbbi, 1985-ös frissítése óta sok minden történt az ágazatban. Nemcsak az üzleti tranzakciók változtak meg a digitalizációval, hanem a termékek is sokszínűbbé váltak, különleges követelményeknek kell megfelelniük, vagy különböző szabványok vonatkoznak rájuk. Az újradefiniálással olyan megfelelő keretet hoztunk létre, amely figyelembe veszi a kereskedelmi ügyletek megváltozott körülményeit” – foglalja össze Julia Möbus, a DeSH ügyvezető igazgatója.

A vám mint az egyedi szerződéses rendelkezések alternatívája

A “Tegernseer Gebräuche” meghatározó szerepet játszik minden faanyag-forgalmazási csatornában a nyers fától a fűrészüzemeken, feldolgozókon és kereskedőkön át a feldolgozó kereskedelemig, ha az elszámolásokra, reklamációkra vagy kereskedelmi ügyletekre nem vonatkoznak általános szállítási és fizetési feltételek (ÁSZF), általános szerződési feltételek (ÁSZF) vagy egyéb megállapodások. A Kereskedelmi törvénykönyvvel való kapcsolat miatt a vámok “norma” jellegűek és jogilag kötelező érvényűek, ha nincsenek egyedi megállapodások. Így jogilag biztonságos szerződési alapot nyújthatnak a vállalatok számára, vagy kibővíthetik és pontosíthatják a megállapodott szerződéses és fizetési rendelkezéseket.

“Miután az elmúlt két évben már fontos mérföldköveket értünk el az 1. és 2. rész felülvizsgálatával, örömmel zárjuk le sikeresen a Vámtörvény új változatát. A szabályrendszerrel egy olyan előremutató dokumentumot kínálunk az iparágnak, amely megszünteti a kétértelműségeket, és jogbiztonságot, valamint megbízható keretfeltételeket teremt valamennyi piaci szereplő számára” – zárja Möbus és Goebel.

szerk/ford: Tóth János, forrás: GD Holz 07-04

Előző cikk

Tölgy tetőszerkezet próbaállítása

Következő cikk

Bútortervezés mesterséges intelligenciával



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések