FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Erdész szakszemélyzeti képzés – október 11.

Jelölés gyakorlása Marteloszkóp mintaterületen örökerdő üzemmódban (készletgondozó használat) címmel az OEE Örökerdő Szakosztálya a 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet szerint akkreditált választható kiegészítő képzést hirdet a jogosult erdészeti szakszemélyzet részére, 2023. október 11-én.

Képzés akkreditációs száma: VKK-2023-00224 (20 kreditpont)

Képzés tárgya/célja:
Örökerdő üzemmódú területeken döntő jelentősége van a jelölés gondos kivitelezésének. A jelölés döntő fontosságú tevékenység, melynél szakismereteket, tapasztalatokat használunk fel és fejlesztünk tovább. A jelölésnél dől el, hogy az ökológiai és a gazdasági célokat hogyan lehet optimalizálni, a megfelelő egyensúlyt kialakítani, illetve a természetvédelmet az erdőgazdálkodásba integrálni.

Az oktatás célja, hogy a szakemberek elsajátítsák a készletgondozó használatok jelölése során a különböző szempontok alkalmazását, az egyes fák megfelelő kategóriákba (javafa, biotópfa, stb) sorolását, illetve a kellő fakitermelési erély alkalmazását. Áttekintés kapnak a fákon lévő különböző mikroélőhelyek típusairól ezeket vegyék figyelembe a jelölés során.

Időpont: 2023. október 11-én 9:00-15:00

Képzés óraszáma: előadás: 1,5 óra, gyakorlat: 4,5 óra összesen 6,0 óra
Képzés helyszíne: Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészet, Hoffman Vadászház,
WGS84 47.735739 É, 18.85885 K

Képzés előadói:
Dr. Csépányi Péter / Csór Attila / Simon Dávid

Előadások
I. Az örökerdő üzemmód általános bemutatása:
– Természetközeliség ismérvei
– Örökerdő gazdálkodás alapjai
– Örökerdő szerkezet kialakításához vezető lépések
– Javafa kiválasztása és támogatása a készletgondozó használatok során
– Javafák közötti területek megfelelő kezelése
– Biotópfák kiválasztása és szerepe faállomány stabilitásának növelésében
– Fákon lévő mikroélőhelyek bemutatása katalógus alapján
– Fakitermelési erély ellenőrzésének módjai

Gyakorlat
II. Jelölési gyakorlat:
– Régebb óta örökerdő üzemmódban kezelt állományok megtekintése
– Marteloszkóp területen (1 ha) jelölés kiscsoportokban történő végrehajtása különböző színű szalagokkal, előre kiadott jelölési utasítás alapján: adott számú javafa és biotópfa megjelölése a hosszútávú megtartás érdekében és egyben a kivágandó fák megjelölése

Részvételi díj: Normál részvételi díj: bruttó 15.000 Ft/fő, mely meleg ebédet is tartalmaz, (a Pilisi Parkerdő Zrt. munkavállalóinak ingyenes) melyet banki átutalással az Pilisi Parkerdő Zrt OTP Bank Nyrt. 11742087-20061911-00000000 számú bankszámlájára kérünk befizetni. A közlemény rovatban az „marteloszkóp képzést” beírni, továbbá a résztvevő nevét (ha nem azonos a befizetővel), a szakszemélyzeti nyilvántartási számát, lakcímét kérjük megadni. Az utalt részvételi díj beérkezését követően az Pilisi Parkerdő Zrt. megküldi a részvételi díjról szóló e-számlákat a jelentkező e-mail címére.

Képzés teljesítésének feltételei
A képzés a jogosult erdészeti szakszemélyzet tagjai részére szól. A regisztrációnak és a részvételi díj átutalásának a képzés előtt legkésőbb a képzés tervezett napja előtt 10 nappal kell megtörténnie!
Regisztráció a következő linken történik: https://forms.office.com/e/yXy0KYfRqa
A regisztráció során következő adatokat kell megadni: név, lakcím, szakszemélyzeti azonosító kód, ha van külön költségviselő, akkor a költségviselő neve és címe, továbbá vállalkozás esetén adószám és számlaszám is kötelezően megadandó! Egyéb információ: simon.david@pprt.hu
A regisztráció akkor elfogadott, ha a megfelelő részvételi díjat legkésőbb képzés tervezett napja előtt 10 nappal a Pilisi Parkerdő Zrt-nek átutalják!
A jelenlét igazolása személyes részvétellel, jelenléti ív aláírásával történik.
A résztvevőnek az előadásokon és a gyakorlati részek teljes időtartama alatt jelen kell lennie.

forrás: NFK

Előző cikk

Erdész szakszemélyzeti képzés – szeptember 25.

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 191., 2023/33.Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések