FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A klíma és az erdők

Csépányi Péter erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettes a Mexikó-pusztán mutatta meg, hogyan próbálják természetközelibbé alakítani az erdőket.

Mivel Magyarországon az aszályos időszakok egyre hosszabbak és gyakoribbak lesznek, az erdeink is átalakulnak. A leghűvösebb erdőket alkotó bükkösök szinte teljesen eltűnhetnek, a tölgyesek pedig az északi és a nyugati határszélekre szorulhatnak vissza.

A klímaváltozáshoz az erdészeknek is alkalmazkodniuk kell, mivel ilyen körülmények mellett csak azok az erdők tudnak majd megmaradni, amikben kifinomultabb módszerekkel gazdálkodnak.

A Pilisi Parkerdőben már évtizedek óta kísérleteznek ezzel. Csépányi Péter erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettes a Mexikó-pusztán mutatta meg, hogyan próbálják természetközelibbé alakítani az erdőket.

Itt nem vágásos üzemmódot alkalmaznak, aminél egy területről egyszerre termelik le a fákat, hanem csak foltokban, így az erdőborítás folyamatos marad, nem keletkeznek tájsebek, az élőhelyek sem semmisülnek meg.

forrás: 444.hu

Előző cikk

Az erdőtüzek nyomában

Következő cikk

Elhivatott erdésztechnikus elismerése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések