FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Tűzvészt túlélő faház

Hawaii Lahaina településen hatalmas tűz pusztított, mely 114 ember életét követelte és több száz embert nem találnak. A brutális tűzvész elpusztította Lahaina történelmi városának nagy részét. Ezt a mostani tűzet Hawaii történetének legrosszabb természeti katasztrófájának nevezik.

Egy városrészben jól látható a légifotókon, hogy minden autó és ház ki van égve, gyakorlatilag minden megsemmisült, de egy darab ház teljesen épen áll a romok között.

Ebben a régióban az egyetlen egy családi ház, mely megmenekült a tűzvésztől az egy faház, mely több mint 100 évvel ezelőtt épült. Sokan azt gondolhatják, hogy ez Photoshop kép, de a kép és a történet igenis valódi.

De, hogy lehet, hogy egy faház élte túl a tűzvészt és minden más elpusztult a környezetében?

Az okok több tényezőn alapulnak. Az egyik, hogy ez a faház egy évvel ezelőtt fel lett újítva és a bitumenes zsindelyt fémlemez fedésre cserélték, az udvarról a belógó fákat lemetszették és a ház körül folyami kő burkolat volt és nem aljnövényzet.

Tehát az esetből is látszik, hogy nem csak az a lényeg, hogy az adott családi ház miből épült, hanem, hogyan van az elkészítve, betartották-e a követelményeket, a szakma szabályait.

A tűzoltóparancsnok elmondta, hogy a tűzben faágak estek a tetőszerkezetekre, ahol a bitumenes fedést gyorsan lángra robbantották, melyet utána már nem lehetett megfékezni. A házaspár nem tartózkodott a városban a tűzesetkor, ők is a televízióból látták, hogy az összes szomszéd elvesztette a házát, az ő otthonuk pedig sértetlen maradt.

forrás: kp.hu

Előző cikk

Klímaváltozásra való felkészülés az erdészetben – német módra

Következő cikk

EU segítség erdőtűz-oltáshozStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések