FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

EU segítség erdőtűz-oltáshoz

Az Európai Unió további öt repülőgéppel és számos tűzoltóval segíti Görögországot az ország több területén pusztító erdőtüzek megfékezésében – tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

A brüsszeli közlemény szerint Athén segítséget kért az uniós tagállamoktól a nyári szezon eleje óta egyre több és egyre nagyobb területen pusztító erdő- és bozóttüzek oltásához.

A közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost idézte, aki hangsúlyozta: Görögország példátlan mértékű erdőtüzek pusztításának tanúja ezen a nyáron. Ilyen próbatételt jelentő időkben létfontosságú az EU gyors segítsége – húzta alá.

Tájékoztatása szerint öt, Horvátországban, Németországban és Svédországban állomásozó tűzoltórepülőgépet, egy Blackhawk típusú helikoptert, kilenc víztartályt és 58 tűzoltót indítottak útnak kedden Csehországból. Ez a segítség azokat a légi és földi eszközöket egészíti ki, amelyek hétfőn érkeztek Görögországba Ciprusról és Romániából – közölte.

Emlékeztetett, az elmúlt két napban az EU hét speciális tűzoltórepülőgépet, egy helikoptert, 19 egyéb járművet és 114 tűzoltót biztosított Athén számára, hogy segítse a görög tűzoltókat, önkénteseket és rendőröket az erdőtüzek leküzdésében. Emellett az EU Copernicus műholdas térképészeti programja már elkészítette az érintett területek térképét, és az EU Vészhelyzeti Reagálási Koordinációs Központjának két összekötő tisztje is úton van Görögország felé – közölte.

Az EU továbbra is elkötelezett amellett, hogy Görögországgal vállvetve kiálljon a pusztító erdőtüzek megfékezésére – tette hozzá az uniós biztos.

Az elmúlt két hónapban az Európai Unió 9 repülőgéppel, 117 egyéb tűzoltójárművel és 510 tűzoltóval segítette a fokozódó erdőtüzek oltását Európa-szerte – tájékoztatott közleményében az uniós bizottság.

forrás: MTI 08-22

Előző cikk

Tűzvészt túlélő faház

Következő cikk

Tűzgyújtási tilalom elrendeléseStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések