FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

HDH: Kezdeményezés a fokozott fahasználatért

A Német Faipari Szövetség (HDH: Hauptverband der Deutschen Holzindustrie) szerint a fa és a fatermékek az éghajlatbarát jövő sarokkövei. Röviden: “A fa megmenti az éghajlatot”. Ezzel az üzenettel a német faipar ma (2023-11-22) Berlinben kezdeményezést indított, hogy a nyilvánosság számára népszerűsítse e fenntartható nyersanyag fokozott felhasználását.

A “Holz rettet Klima” 15 szakmai szövetség közös kezdeményezése a Német Faipari Tanács (DHWR) égisze alatt. Az iparág összesen mintegy 70.000 vállalatot képvisel 650.000 alkalmazottal és 120 milliárd eurós éves forgalommal. “Németország egyre többet faterméket használ és épít fából. A hidaktól a lakóépületeken át a bútorokig és a parkettákig azonban sokkal többet kell fát használni ahhoz, hogy Németország elérje a klímacélokat, ideális esetben 2030-ig” – szólít fel Erwin Taglieber, a DHWR elnöke.

Prof. Dr. Hans Joachim Schellnhuber éghajlatkutató, a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet (PIK) alapító igazgatója szerint a fa az “anyag, amiből a jövő készül”. Az új kezdeményezés magas színvonalú nyitórendezvényén tartott beszédében Schellnhuber világossá tette, hogy a fa használata a fenntartható építés és életmód érdekében elengedhetetlen az éghajlat helyreállításához. A Német Környezetvédelmi Díj jelenlegi győztese, Dagmar Fritz-Kramer csak megerősíteni tudja ezt: “A fa a legkörnyezetbarátabb anyag a világon. Mivel a fa regionális, megújuló erőforrás, rövid ellátási láncokkal, előállítása és feldolgozása során nagyon kevés energiát fogyaszt” – érvel a faépítő vállalkozó.

A német faipar a szakértők bátorítása által megerősítve érzi magát elkötelezettségében. “A fából készült termékeknek a fosszilis nyersanyagok alternatívájaként és szén-dioxid-elnyelőként betöltött fontos szerepét a tudomány és a kutatás már régóta elismeri” – hangsúlyozza a DHWR ügyvezető igazgatója, Dr. Denny Ohnesorge. “Az új kezdeményezéssel szeretnénk eloszlatni a fa felhasználásával kapcsolatos fenntartásokat, és konkrét példákkal illusztrálni a fa nagyszerű előnyeit a fenntartható életmód szempontjából” – mondja Ohnesorge.

“A fa megmenti az éghajlatot” kommunikációs kezdeményezést a #holzrettetklima hashtag kíséri, különösen a közösségi médiában. A HOLZ-RETTET-KLIMA.DE weboldalon további információk, valamint a kezdeményezésről készült infografikák és egy film található.

Forrás: holzindustrie.de

Előző cikk

Agrártámogatási konferencia-sorozat: I. Erdőgazdálkodás

Következő cikk

EU: Irányelvek a természetközeli erdőgazdálkodáshoz



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések