FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A faipar pénz-forrásokat hiányol

Az Osztrák Faipari Szövetség alapvetően üdvözli a szövetségi kormány által a gazdaság támogatására bemutatott intézkedéseket. Egyes pontok, mint például a felújítások és a zöldépítési beruházások kiterjesztett támogatása vagy a tartományok és önkormányzatok pénzügyi kiegyenlítésének keretében a lakásépítés és felújítás szövetségi támogatásának növelése, felvállalják az ágazat követeléseit.

“Örülünk, hogy a szövetségi kormány végre felismerte a cselekvés szükségességét, és most megteszi az első lépéseket a helyes irányba” – magyarázza Herbert Jöbstl, az Osztrák Faipari Szövetség elnöke, majd így folytatja: “A faipar szempontjából hiányzik a rövidebb munkavégzésre vonatkozó gyakorlatias szabályozás és a megfelelő pénzügyi források. A rövidített munka fontos eszköz ahhoz, hogy a szakmunkásainkat a vállalatoknál tudjuk tartani, és hogy a gazdaság újbóli fellendülésekor az építőipar közelgő keresletét le tudjuk fedezni.”

Emellett a faipar szempontjából további intézkedések kívánatosak az építőipar stabilizálása érdekében. Ezek közé tartozik az áfa-visszatérítés vagy az előzetesen felszámított adó levonhatóságának ideiglenes bevezetése a saját tulajdonú lakások létrehozásához vagy felújításához, valamint az újonnan létrehozott, saját használatú lakások vásárlásához nyújtott szolgáltatások esetében. A lakásépítést támogathatja a 6%-os degresszív elhasználódási értékcsökkenési leírás (ÉCS) átmeneti bevezetése, valamint az épületek lineáris értékcsökkenési kulcsának 3%-ra és 2,5%-ra történő emelése is.

“Vannak még olyan eszközök a szakpolitikai eszköztárban, amelyek segíthetnek. Azonban idő telik el, mire a politikai döntések ténylegesen eljutnak a piacra. Ezért fontos, hogy a politika továbbra is cselekedjen” – követeli Jöbstl.

Az Osztrák Faipari Szövetség közel 1300 fafeldolgozó vállalat érdekeit képviseli az építőanyag-, bútor-, lemez-, fűrész- és síléciparban, valamint más fafeldolgozó vállalkozásokban, például a raklapgyártásban. A faipari vállalatok mintegy 28 000 alkalmazottal 11,45 milliárd euró értékű terméket állítanak elő, és 1,8 milliárd euró külkereskedelmi többletet termelnek. A faipari értékláncon belül a faipar kulcsfontosságú ágazat és a fa számos más felhasználási módjának kiindulópontja. Az erdészeti és faipari értékláncban több mint 300 000 ember dolgozik, különösen a vidéki régiókban. A faipar az osztrák gazdaság nélkülözhetetlen része.

forrás: HolzIndustrie.AT

Előző cikk

II. Hello Wood Diplomadíj

Következő cikk

Erősödő bútoripari válság



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések