FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bankkártya fából

A Timbercard a világ első műanyagmentes fakártyája a fenntarthatóbb fizetési tranzakciókhoz. A többnyire fizetésre szánt bankkártya szinte teljesen lebomlik biológiailag – kivéve a chipet, az antennát és a mágnescsíkot. A kártyát a közelmúltban mutatták be a nagyközönségnek a frankfurti bankközpontban.

Ez az első termék a Copecto GmbH-tól, amelyet újonnan alapítottak a DG Nexolution eG 100%-os tulajdonában lévő leányvállalataként, szoros együttműködésben a fa kártyatest feltalálójával, a Swiss Wood Solutions AG-vel.

A termék Mastercard és Visa tanúsítvánnyal rendelkezik, vagyis már készen áll a piacra, s 2022 szeptembere óta sikeresnek bizonyult a fizetési kártyákkal kapcsolatos kezdeti pilot. A Timbercarddal a Copecto két globális kihívás leküzdéséhez kíván hozzájárulni: egyrészt a műanyaghulladék, másrészt a globális kártyaipar karbonlábnyomának csökkentéséhez.

A fizetőkártya-ipar évente mintegy hatmilliárd terméket gyárt világszerte, ami 30 000 tonna PVC-nek felel meg. Ez olyan műanyag, amelyet általában nem gyűjtenek be, vagy nem hasznosítanak újra a kártyák használata vagy lejárta után. A Timbercard bevezetésének támogatására a Copecto korlátozott mennyiségben kínál kísérleti projekteket 2023-ban. A jövő évre tervezett gyártókapacitás-bővítéssel lényegesen nagyobb mennyiségek állnak majd rendelkezésre.  

forrás: faipar

Előző cikk

Erdővédelmi célok lemaradásban

Következő cikk

WOOD FridayStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések