FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gyászhír – Olaszy István [95]

Életének 95. életévében elhunyt Olaszy István rubinokleveles, Kaán Károly- és Nagyváthy János-díjas erdőmérnök. A Kaán Károly-emlékérmet az OEE 1987-ben adományozta számára. 2018-ban az Életfa Emlékplakett Arany fokozata kitüntetést is átvehette. A hamvasztás utáni búcsúztatója 2023. szeptember 6-án, szerdán 15 órakor lesz a Győr-nádorvárosi köztemetőben.

1928-ban született Kőszegen. Erdőmérnöki oklevelét 1951. július 30-án szerezte meg a Magyar Agrártudományi Egyetem Erdőmérnöki Karán.Ugyanebben az évben kezdte meg pályafutását a Kisalföldi Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaságnál kezdetben, mint üzemegység-vezető helyettes, majd a központi tervcsoport vezetője, később – egészen nyugdíjazásáig – erdőművelési vezető.

Feladata a nagyüzemi öntözéses csemetenevelés kialakítása, a csemete-önellátás biztosítása, az élőfakészlet növelése érdekében a Duna-ártéren, a kisalföldi homok tájban és a Hanságban felajánlott területek betelepítése, korszerű erdőművelési eljárások, technológiák kialakítása, a szükséges gépek, eszközök beszerzése volt.

Munkája során az egyetemi tanszékekkel – ahonnan jelentős segítséget kapott feladatai elvégzéséhez – mindig jó kapcsolatot tartott fenn. Az egyetemi hallgatók részére 35 évig szervezett és vezetett gyakorlatokat; a tanári kar mindig értékelte ezirányú munkásságát.

Eredményeket ért el különösen az akác, hazai és nemesnyárak nemesítésében, szaporításában, új fajták bevezetésében. Ebben nagy segítségére volt az irányítása alatt létesített mintegy 150 hektár kísérleti terület. Az Erdészeti Tudományos Intézet megbízása alapján 1993 óta végezte ezen a területen az erdészeti monitoring munkákat.

Az Erdőgazdaság Központi Nyugdíjas Klub elnöki tisztét is betöltötte. A Kertbarátok Szövetségének felkérésére számos szakmai előadást tartott. Az OEE felkérésére vitaindító előadásokat szervezett.

A Magyarország Erdészeti Tájai kötetek szerkesztése során a Kisalföldi Erdőgazdasági Tájcsoport szerzői munkaközösségének tagja volt. A Csemetenevelés irányelvei címmel 1967-ben jelent meg összefoglaló munkája. A Kisalföldi Erdőgazdaság tevékenységét bemutató könyveket több alkalommal szerkesztette (1963, 1973, 1993).

1951 szeptember 1. óta, 72 éven át volt az Országos Erdészeti Egyesület tagja. Hosszú időn keresztül tevékenykedett az Erdőművelési Szakosztályban. 

Olaszy Istvánnal a Mi erdőnk magazin 2021-ben készített interjút, Erdész hivatás egy életen át – 68 éve az Országos Erdészeti Egyesületben, mely a szövegkapcsolóra kattintva olvasható.

Forrás: OEE

Előző cikk

Környezetbarát játékok - új szakkönyv

Következő cikk

Milyen újításokat hozhat az MI az asztalos szakmában?



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések