FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gyászhír – Vízhányó László [59]

A DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. szomorú kötelességének tesz eleget azzal, hogy bejelenti, kollégánk Vízhányó László Csongrád-Csanád Vármegyei erdészeti igazgató 2023. február 12-én elhunyt.

Kollégánkat cégünk saját halottjának tekinti.
Halála nagy űrt hagy hátra, emlékét megőrizzük!

Temetése 2023. február 23-án, csütörtökön 10 órakor lesz a kiskunfélegyházi Alsó temetőben (6100 Kiskunfélegyháza, Irányi utca 11.).
A templomi szertartás a kiskunfélegyházi Sarlós Boldogasszony templomban  9 órakor kezdődik.

DALERD


Vízhányó László 1964. május 29-én született Kiskunfélegyházán. Középiskolai tanulmányait a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumban folytatta és ott tett érettségi vizsgát. 1988-ban a soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen befejezte egyetemi tanulmányait és utána, mint okleveles erdőmérnök helyezkedett el a Délalföldi Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaságnál- amely több átalakulás után ma a Délalföldi Erdészeti Zrt.
Ez a Társaság első és egyetlen munkahelye, ma már több mint 30 éve. 1988-ban a Kisteleki Erdészetnél műszaki vezető, 1993. augusztusa óta pedig a Szegedi Erdészet vezetője, majd igazgatója 2013. december 31-ig. 2014. január 01-től pedig a Szegedi és az Ásotthalmi Erdészeteket irányítja, mint megyei erdészeti igazgató.
A mai kor kihívásának megfelelően innovatív vezetője az erdészetnek, valamint a megyének. A napi vezetői munkája mellett főleg a hullámtéri erdők 1996 évi Erdőtörvény utáni gazdálkodásának ökológiai és ökonómiai problémáival foglalkozik. A gazdasági, gazdálkodási szemléletmód, valamint a védett erdőkezelés terén fellépő igényeknek megfelelően tovább képezte magát, s így 1992-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen közgazdász diplomát, 2006-ban a Nyugat-Magyarországi Egyetemen
természetvédelmi szakmérnöki diplomát szerzett. Munkája mellett szakmai kutatási és publikációs munkái is megjelentek.
2000-ben megválasztották az Alföldi Erdőkért Egyesület Kereskedelmi Szakbizottságának vezetőjévé, amelyet a mai napig is irányít és szervez.
Az elmúlt 18 év kereskedelmi szakbizottsági munkájából kiemelhető 2004-ben a Nyugat-Magyarországi Egyetem Ökonómiai Tanszékének bevonásával készült országos fakereskedelmi tanulmány, valamint az a közel 10 tanulmányút, amely a magyarországi kereskedelmi partnereken túl az olasz-szlovák és az osztrák kereskedelmi partnerekhez is szervezett.
A szakmai munkája mellett a kutatási munkában is aktív szerepet tölt be. Elsődleges kutatási területe a hullámtéri erdőkezelés, a hullámtéri állományok átalakításának ökológiai, ökonómiai problémái, mely címmel szakdolgozatát is írta a Nyugat-Magyarországi Egyetemen. A hullámtérben lévő erdőállományok árvízi hatásait is elemzi és egyezteti a helyi Vízügyi Igazgatósággal.

A következő témákban jelentek meg írásos anyagai:
– Az erdészképzés gyakorlati és elméleti oktatásához írásos segédlet (fahasználat és vezetéstan)
– A hullámtéren lévő nemes nyár állományokban végzett gyérítési kísérletek eredményei
– A hullámtér árvízi helyzete az Alsó-Tiszán az erdőgazdálkodó megítélésében
– A hullámtéri erdőgazdálkodás és a természetvédelem kapcsolata, különös tekintettel a madárvédelemre
– Természeti katasztrófák és azok hatása a fapiacra
– Erdészként a mai világban. Új követelményrendszerek az erdőgazdálkodásban és az
erdész terepi munkájában
1991 óta tagja az Erdészeti Egyesületnek. Az Egyesület Helyi Csoportjának vezetőségi tagja. Szakmai tevékenységét az Országos Erdészeti Egyesület 2013-ban elismerő oklevéllel tüntette ki. Munkaköréhez a vadászat is hozzátartozott. A derekegyházi vadászterület felfejlesztése és a vadászház megújítása is a munkája részét képezte. 2013-ban az Országos Vadászkamara megyei aranyéremmel ismerte el a vadászat terén kifejtett munkáját.
Magánéletében három gyermek édesapja és három unoka nagyapja.
(Alföldi Erdőkért Egyesület 2018)

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fuss az erdész szemével – téli terepfutó-kihívás a Pilisi Parkerdőben

Következő cikk

Faúsztatás egykor



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések