FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gyászhír – Zádor Oszkár [89]

2023. június 18-án, életének 89. életévében, elhunyt Zádor Oszkár gyémántokleveles, Bedő-díjas, Életfa Emlékplakett Ezüst fokozatával kitüntetett erdőmérnök.

Zádor Oszkár 1935. május 30-án született Szilvásváradon erdészcsaládban. Erdőmérnöki diploma megszerzését követően 1958-tól 1963-ig a Mátrai, majd 1966-ig a Zemplén-hegységi Állami Erdőgazdaságnál erdőművelési műszaki vezető munkakörben dolgozott. Ezt követően 3 évig a Háromhutai Erdészetet irányította. 1969-ben költözött a Dunántúlra, a Bajnai Erdészetnek lett a vezetője, innen ment nyugdíjba 1993-ban.

Alapos felkészültséggel, szakmai elhivatottsággal, kiváló vezetőkészséggel rendelkezett, munkáját kötelességtudat, szorgalom és az újításra való fogékonyság jellemezte. Szolgálati helyén tevékenyen működött közre nem csak az erdészeti munkák fejlesztésében, korszerűsítésében, hanem a szolgálati lakások állapotának és a beosztottainak szociális körülményeinek javításában is.

Kiemelkedő eredményeket ért el a Bajnai Erdészet területén viszonylag alacsony létszámú szakembergárdával. Nagy gondot fordított munkatársainak szakmai továbbképzésére, az utánpótlás kinevelésére, a gazdaságosságra és a pénzügyi fegyelem szigorú megtartására.

Erdészetének területén alapvető feladatának tekintette az erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás összhangjának kialakítását. Ennek érdekében szorgalmazta a természetes felújítások előtérbe helyezését az intenzív vadgazdálkodási feladatok mellett is.

Jó kapcsolatokat épített ki az erdészet területéhez tartozó települések vezetőivel, civil szervezetekkel, melyekre a mai napig lehet építeni.

1957. óta tagja az Országos Erdészeti Egyesületnek. Mindig szívesen és aktívan vett részt a Helyi Csoport életében. 1972-től nyugdíjba vonulásáig az erdőhasználati szakosztályban is dolgozott.

A Bajnai Erdészetnél töltött 24 év alatt példaértékű erdészkollektívát alakított ki, melynek alapja az erdészhagyományok és a „Selmeci szellem” továbbadása, ápolása.

Szakmai hozzáértését, az erdész hagyományok megőrzését 1980-ban Bedő Albert díjjal ismerte el a magyar erdésztársadalom.

Családi háza, mely a Bajnai Erdészettel szemben áll, mindig nyitva állt a fiatalabb kollégák számára, érdeklődve figyelte volt munkahelyének életét. Szívesen beszélgetett, mesélt a régi időkről, egyetemi emlékeiről egy-egy fröccs mellett.

Forrás: OEE Visegrádi H. CS., Pilisi Parkerdő Zrt.

Előző cikk

Bútortervezés mesterséges intelligenciával

Következő cikk

Váruradalmi Függőkert - Füzér



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések