FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Doktoranduszok üzemi gyakorlata Lentiben

Doktori képzésük részeként a Soproni Egyetem Cziráki József Doktori Iskolájának két hallgatója a Németh-Fa Kft. üzemében, a modern nyílászárókra szakosodott, hazai szinten meghatározó és nemzetközileg is elismert cégnél töltötte nyári gyakorlatát.

Nyári gyakorlat a Németh-Fa Kft lenti üzemében – doktoranduszok termelés közelben

Diákok (cikk szerzői):
Fath Alrhman A.A Younis (fath.alrhman.awad.younis@phd.uni-sopron.hu) és
Haruna Seidu (haruna.seidu@phd.uni-sopron.hu)
Témavezető: Prof. Dr. Németh Róbert
Gyakorlati időszak: 2023. július 17-től 2023. augusztus 15-ig

Bevezetés

Doktori képzésünk részeként a Soproni Egyetem Cziráki József Doktori Iskolájának hallgatóiként a Németh-Fa fafeldolgozó vállalat, a modern nyílászárókra szakosodott hazai szinten meghatározó, és nemzetközileg is elismert cég fogadott minket nyári gyakorlatra. Az 1994-ben alapított Németh-Fa elkötelezett amellett, hogy kiváló minőségű fatermékeket gyártson a legmodernebb CNC technológiák segítségével. Építőipari, belsőépítészeti és különféle egyéb termékeket, például előre gyártott házakat (modulházakat) gyártanak. Termékeiket a magyarországi és a környező országok, köztük Ausztria, Szlovénia stb. vásárlói igencsak keresik. Ez a beszámoló áttekintést nyújt a Németh-Fa-nál eltöltött idő alatt szerzett tapasztalatainkról, olyan kulcsfontosságú faipari területeken, mint az ékcsapos hossztoldás, a CNC gépek üzemeltetése, nyílászárók gyártása, fagerendák ragasztása, faszerkezetek tervezése. A cég közel 120 alkalmazottat foglalkoztat Lentiben.

A termelési gyakorlat célja

1. Az elméleti kurzusokon szerzett tudás gyakorlati tapasztalatokkal való erősítése

2. Az alapvető fafeldolgozási eszközök használatának elsajátítása

3. Fatermék-gyártás automatizált feldolgozási rendszereinek megismerése, használatuk elsajátítása

A gyakorlat ütemezése

A gyakorlati képzést úgy állították össze, hogy az üzemben töltött időt maximálisan kihasználhassuk. Hetente a vállalat különböző részlegeiben kaptunk feladatokat. Dolgoztunk a termelés fűrészelési egységeiben, a tervezési részlegen, a hossztoldó, a ragasztó és a CNC részlegeken.

Lézerrel optimalizált fűrészelés, szelvényáru és gerenda osztályozás

Ez a részleg egy lézerfénnyel támogatott fűrészgéppel rendelkezik, ami a vágásoptimalizálást segíti. A szelvényárukban még meglévő hibákat, rendellenességeket távolítják itt el , pl. a maradék kérget deszkák éleiről. A fűrészelt gerendákat és deszkákat ezután a jól ismert minőségi osztályokba sorolják. A fűrészelt faanyagot (120 mm x 25 mm x 950 mm frízek) ezután egységrakatokba rendezik, és alapesetben egy természetes szárítás következik a szabad levegőn (nedvességcsökkentés, gombakárosítás kockázatának csökkentése). Az általunk használt hasító körfűrészt három lappal szerelték, ami lehetőséget teremt a különböző szélességű termékek gyártására. Ez az elrendezés a termelés hatékonyságát növeli. Az 1. ábra a gépet és a fűrészszerszámokat.

Faanyag gyalulása

A gyalulás a fafeldolgozás kritikus lépése, sima és egyenletes felületek kialakítását foglalja magában szelvényárukon és gerendákon. A Németh-Fa-nál a keresztmetszeti méretek kialakítása négyoldalas gyaluval történik, ami azt jelenti, hogy egy menetben a munkadarab mind a négy oldala megmunkálásra kerül. A következő feladatok elvégzésére kaptunk képzést:

Gépkezelés: Gyalugépek szakszerű kezelése a pontos vastagság és felületminőség elérése érdekében.

Felületvizsgálat: a felületek hibáinak vagy szabálytalanságainak azonosítása és kijavítása.

Precíziós gyalulás: A gyalugépek pontos beállítása az optimális gyalulási eredmények érdekében a konkrét projektkövetelmények alapján.

Ékcsapos hossztoldás

Az ékcsapos hossztoldás egy fontos famegmunkálási eljárás, amelyet a lamellák összekapcsolására használnak. A Németh-Fa-nál végzett ipari gyakorlatunk során gyakorlati tapasztalatokat szereztünk a technológiával kapcsolatosan, többek között:

Nyomás: az ékcsapos kötésű deszkák és gerendák egy 40-50 bar hidraulikus nyomású présben készültek. A faanyagot ténylegesen érő nyomás függ a kötés geometriájától, valamint a lamellák és a késztermék (gerenda) méretétől (1-8 MPa).

Lamellák kiválasztása: a megfelelő lamella kiválasztásánál figyelembe kellett venni a fafajt, az erezet mintázatát (álló, fekvő, vagy köztes évgyűrűállás) és az anyagminőséget.

Gépkezelés: elsajátítottuk a hossztoldó gép szakszerű kezelését, ami elengedhetetlen a megfelelő és állandó minőségű termékek gyártásához.

Minőségellenőrzés: a cég filozófiájának megfelelően szigorú minőség-ellenőrzési szempontok szerint dolgoztunk, hogy a termék megfeleljen az iparági szabványoknak és a vevői elvárásoknak.

Termékek hasznosítása: megismertük az ékcsapos hossztoldott termékek széleskörű alkalmazási lehetőségeit, beleértve az építőipart, a épületasztalosipart, bútoripart.

Rétegelt-ragasztott fagerendák

Németh-Fa-nál történő gyakorlati képzésünk másik lényeges része a ragasztott fakötések kialakítása volt. Ez egy olyan eljárás, amelyet erős és tartós fa gerendák létrehozásához használnak. Tapasztalatunk ezen a területen a következők voltak:

Ragasztó kiválasztása: betekintés nyerése a megfelelő ragasztó kiválasztásába különböző fafajokhoz és tervezett felhasználási területekhez.

Fakötési folyamat: A ragasztó felhordásának, a faelemek összeállításának és a fakötések létrehozásához szükséges befogási technikák részleteinek elsajátítása.

Kötési szilárdság elérése és minőségellenőrzés: A kötési folyamat ellenőrzése és szigorú minőségellenőrzési intézkedések bevezetése annak érdekében, hogy biztosítsuk a fakötések szerkezeti integritását és szilárdságát. A kötésekhez használt présgép hidraulikus nyomása általában 140-150 bar között alakult.

CNC gépek használata ablak- és ajtógyártáshoz

A Németh-Fa elkötelezettsége a legmodernebb technológia iránt az ablakok és ajtók gyártásához használt CNC gépek alkalmazásában is megnyilvánult. Az ablakok és ajtók a CNC segítségével magas pontossággal készülnek. A CNC három fő részből áll: (i) az adagoló részből, (ii) a feldolgozó részből és (iii) a szállító részből. A CNC automatikusan kimunkálja a réseket és elkészíti a furatokat. A csiszolás előtt pedig vizet hordanak fel a felületre. Ezek után a furatokba ragasztóanyag kerül, majd az előre elkészített dübeleket erősen beillesztik a furatokba. Az egyes alkatrészeket a CNC vágási listája alapján szerelik össze.

Képzésünk a CNC szakaszban a következőket tartalmazta:

Anyagkezelés: faanyagok biztonságos és hatékony kezelése, beadagolás a CNC gépekbe, és rögzítése a precíz vágásokhoz, megmunkáláshoz. Az ablakok és ajtók alkatrészeit gondosan sorszámozzák a könnyebb összeszerelés érdekében.

Szerszámválasztás: megtanultuk a megfelelő megmunkáló szerszámok kiválasztásának szempontjait és végrehajtottunk szerszámcseréket különböző megmunkálási műveletekhez.

Minőségbiztosítás: a minőségellenőrzés fontosságát itt is hangsúlyozni kell, hogy a késztermékek megfeleljenek a méretbéli pontosságnak és a minőségi követelményeknek.

Összefoglalás

Németh-Fa Kft.-nél végzett ipari gyakorlatunk egy minket szakmailag gazdagító és értékes tapasztalat volt, amely praktikus készségekkel ruházott fel minket a fafeldolgozás különböző területein. Mi, a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar Faipari és Műszaki Intézetének PhD hallgatói vagyunk. Ez a gyakorlat szélesítette látókörünket és gazdagította kutatási ötlettárunkat. A képzés kibővítette tudományos ismereteinket is és felkészített minket a fafeldolgozó iparban tervezett jövőbeli karrierünkre.

Ajánlás

A CNC gépekkel történő munkavégzés sok tanulást és figyelmet igényel. Négy hetes tartózkodásunk alatt nem tudtunk teljes mértékben megismerni minden CNC művelet koncepcióját, különösen a programozást. Reméljük, hogy a jövőbeni lehetőségünk lesz elmélyíteni tudásunkat e területen is. Megtanultuk, hogy a hatékony faépítés nem létezhet a gyárakban CNC-kkel előkészített, előre gyártott elemek alkalmazása nélkül. A képzés alapján ajánljuk a kar és a Doktori Iskola vezetőségének, hogy vezessen be kötelező ipari gyakorlatot, amely a doktorandusz hallgatóknak kreditpontokat is ad.

Köszönetnyilvánítás

Nagyon hálásak vagyunk Németh László Úrnak, a vállalat igazgatójának, helyi mentorainknak Németh Ágnesnek és Kovács Attilának és mindazoknak az alkalmazottaknak, akikkel közvetlenül együtt dolgoztunk. Nagyon hálásak vagyunk szakmai vezetőnknek, Prof. Dr. Róbert Némethnek is, hogy lehetővé tette számunkra ezt az ipari gyakorlatot, amely segítette a képességeink fejlesztését faipari kutatóként.

Referenciák

1/ Prof. Dr. Németh Róbert (nemeth.robert@uni-sopron.hu)

2/ Németh László tulajdonos, igazgató (info@nemeth-fa.hu)

Előző cikk

Bölcsőde CLT-ből Csobánkán

Következő cikk

NAK körkép az erdészeti ágazatról



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések