FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ejtőernyős magvetés

A brazil kaszkadőr és sportoló, Luigi Cani másfél éve elképesztő mutatványt hajtott végre, ami nem csak látványos, de rendkívül fontos és hasznos is volt.

Az ejtőernyős legenda, aki már több mint 14 ezer ugráson és 11 világrekordon van túl, még 2022-ben szórt el 100 millió magot a levegőben, az Amazonas dzsungele felett. Ejtőernyővel ugorva nyitotta ki az óriási dobozt, amely 27 őshonos növény magját rejtette.

A cél az volt, hogy a levegőben nyissák ki a tárolót, hogy a magok messzire repülhessenek és így egyidőben sikerüljön 100 millió növény magját elvetni. A nem mindennapi akciót 5 év intenzív tervezés előzte meg. Nem volt egyszerű megszerezni az engedélyeket a brazil kormánytól és a biológiailag lebomló gigantikus doboz készítése is nagy feladatnak bizonyult.

Két hónapba telt begyűjteni a növények magját a közeli esőerdőkből, az utolsó napokban azonban így is majdnem kudarca fulladt az elképzelés. 3 tesztdoboz tönkrement januárban, és a szakemberek a tervezett ugrás napja előtti egész éjjel keresték, hogy miként tudnák a magok szivárgását megszüntetni.

Amikor a doboz végre megtelt, Caninak még meg kellett győződnie arról, hogy a megfelelő pillanatban tudja majd a magokat kiszabadítani. Nem volt egyszerű feladat, egy fogantyúba kellett kapaszkodnia. A férfi kis híján eltörte a csuklóját és az ujjait, amikor élesben ment a mutatvány. Végül nagy nehezen stabilizálni tudta magát és sikerült pontosan oda engedni a magokat, ahova tervezték.

Szerencsére a sok erőfeszítésnek meglett az eredménye. A 95%-os csírázási rátával rendelkező magok kijuttatása után a kiirtott területeknek most újra esélyük van zöldbe borulni. Az elszórt magokból akár 50 méter magas fák is fejlődhetnek, az állapotukat pedig műholdas felvételek segítségével folyamatosan figyelik. 2024 elejére már fel tudják mérni a küldetés sikerét.

Eközben Cani folytatja a munkáját még nagyobb környezetvédelmi célok elérése érdekében. A jövőben például az óceáni műanyagszeméttel kapcsolatos ugrást készít elő. Még 51 évesen is fáradhatatlanul segít, a valódi értelmet és nem csak a vagányságot keresi az ugrásaiban.

forrás: senior.hu

Előző cikk

Elindulnak a minimálbér-tárgyalások

Következő cikk

Bölcsőde CLT-ből CsobánkánStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések