FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Emléktáblát kapott az Év Turistaháza

Az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. által építtetett Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) kapta a legtöbb voksot az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ közönségszavazásán, így ez lett az Év Turistaháza 2023-ban. Ebből az alkalomból egy emléktáblát helyeztek el a komplexumban.

A díj nem előzmények nélküli, a kormány 2013-ban az erdei turizmus, az aktív turizmus tudatos fejlesztésébe kezdett. Az erdőgazdaságok irányába kormányzati elvárássá tettük a rekreációs lehetőségek fejlesztését – jelentette ki az ünnepségen Szentpéteri Sándor. Az Agrárminisztérium Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztályának vezetője arról beszélt, hogy ezt a folyamatot csak az állami erdőgazdaságoknál már csaknem 40 milliárd forint segítette különböző programokban az erdészetek ennyit fordítottak közel kétszáz erdei szálláshely, kilátó, ökoturisztikai központ, kisvasút és erdei iskola építésére, modernizálására.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a cégcsoport évente több mint 4 milliárd forintot fordít az erdei turisztikai hálózat működtetésére. Mindennek eredményeként a természetjárás reneszánszát éli Magyarországon. Megerősödött az aktív belföldi turizmus. Csak az állami erdőterületen – amely az ország erdeinek felét jelenti – 45-50 millió látogatási alkalmat becsülnek évente.

A zempléni térségben hagyománya van a turizmusnak, és ráfér a felújítás a régi turistaházakra – fogalmazott dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. A RÖNK kapcsán azt mondta, hogy a felújítását 21. századi nívón tették meg, nem csak építettek, hanem olyan kiállító helyiséggel, interaktív látványossággal töltötték meg, ami vonzza a turistákat. Azért is fontos a beruházás, mert itt valóban hasznosul a forrás, egyrészt az idegenforgalom emelkedésével, másrészt a fejlesztés minőségével, harmadrészt pedig azon turisztikai attrakciók számát növeli, amikre főleg a fiatalok „vevők” a 21. században.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ negyedik alkalommal írta ki az Év Turistaháza pályázatot. Petényi Mirkó kommunikációs igazgató emlékeztetett, hogy 2018-ban kezdték el a turistaház-felújítási programot, és már több mint 120 épületet korszerűsítettek, illetve építettek újjá. A programnak van értelme, hiszen egyre inkább keresik a természetközeli szálláshelyeket az erdőjárók. Azt próbálják bemutatni, hogy az igazi élményeket a természet tudja adni. Kijelentette: az ÉSZAKERDŐ nagy érzékenységgel és hozzáértéssel nyúl a beruházásokhoz. Ezek nem hivalkodóak, nem akarják elnyomni az erdőt, hanem belesimulnak, és lehetőséget teremtenek arra, hogy minél többen, minél jobban megismerjék a teremtett világot, ami körülvesz bennünket.

Bózsó Gyula, az ÉSZAKERDŐ Zrt. műszaki osztályvezetője arról beszélt, hogy az erdészeti társaságnak ez már a harmadik sikere. Két éve ugyanis az Aggteleki-karszton levő Szelcepuszta Turistaszálló lett az Év Turistaháza, tavaly a Bükkben levő Zsófia-kilátót választották az Év Kilátójának. A RÖNK hiánypótló beruházásként jött létre, ugyanis a Pálházi Állami Erdei Vasút végállomása Rostallón van, ez egy évente ötvenezres forgalommal rendelkező turisztikai attrakció. Fontos volt, hogy ne csak a bakancsos turistáknak tudjunk megfelelő szálláshelyet kínálni, hanem azoknak a családoknak is, akik a Dunántúlról vagy a fővárosból látogatnak a Zemplénbe – mondta Bózsó Gyula.

Az ünnepségen a komplexumot üzemeltető Hanyi Istók Bt. vezetője, Derneiné Babják Boglárka reményét fejezte ki, hogy jövőre még több vendég, még több tematikus tábor, csapatépítő rendezvény, kirándulás helyszíne lesz a RÖNK.

Az Év Turistaháza szavazáson elért eredményt hirdető emléktáblát Szentpéteri Sándor, dr. Hörcsik Richárd, Petényi Mirkó, valamint Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója közösen leplezte le.  A Rostallói Ökotudatos Nevelési Központot 2021 júniusában adták át, a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság területén, kihasználatlan épületek újragondolásával hozta létre az ÉSZAKERDŐ Zrt., a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program 450 millió forintos támogatásából.

forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.

Előző cikk

Erdészeti vonatkozású iránymutatások

Következő cikk

50 ezer hektár új erdő



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések