FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tölgyből épült kilátó

Új kilátót adtak át a Zselic legmagasabb pontján, a baranyai Bakóca község szomszédságában található Hollófészek (358 méter) elnevezésű magaslaton csütörtökön.

A Baranya Vármegyei Önkormányzat és Ibafa Község Önkormányzata alkotta konzorcium 188,6 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Zselic-dombság turisztikai célú fejlesztésére. A kilátó építése mellett a projekt keretében megújult a zselici térség másik attrakciója, az országban egyedülálló, a dohányzás történetének jelentős kultúrtörténeti értéket képviselő emlékeit bemutató ibafai kiállítás.

A kilátó átadóján részt vett Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár is. A politikus beszédében kiemelte, értékeljük azt, hogy a világban körülöttünk ropognak a fegyverek mi pedig csodálatos természeti környezetben kilátót avathatunk.

Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy 7 éves álom vált valóra, a kilátó megépítésével. A politikus kiemelte azt az összefogást, amely során a beruházás létrejöhetett és megköszönte a résztvevőknek a több éves előkészítő munkát.

Őri László az átadó kapcsán elmondta, büszkék vagyunk arra, hogy a Kincses Baranya épített értékei mellett természeti látnivalókban is bővelkedik. 2020 júliusában adtuk át a Zengőn megépült 7 szintes kilátót, mely mára az egyik leglátogatottabb turisztikai attrakció Baranyában. Most pedig a vármegye keleti részén, a Zselic legmagasabb pontján megépült Hollófészek kilátót is átadhattuk a természetbarátoknak. Abban bízom, hogy a látogatók szívükbe zárják a kilátót. Arra buzdítom a városokban élőket is, hogy látogassanak el a Zselicbe, a 27 méter magas Hollófészek kilátóból ugyanis páratlan kilátás nyílik a tájra, tette hozzá a vármegyei vezető.

A tölgyfa szerkezetű, hagyományos ácskötések és mérnöki acél szerelvényes kötések kombinációjával létrejött, 28 méter magas, kilencszintes kilátó az országos kéktúra útvonalán helyezkedik el.
    A Baranya Vármegyei Önkormányzat a beruházást egy, a Terület- és településfejlesztési operatív programban (Top) elnyert pályázat részeként valósította meg.
    A 130 millió forintos projekt másik elemeként megújult a közeli, ibafai pipakiállítás is. Amely korszerű múzeumtechnológiai eszközök alkalmazásával, interaktív módon mutatja be a Janus Pannonius Múzeum és a Pécsi Egyházmegye gyűjteményét.

forrás: baranya.hu

Előző cikk

Napelempark a Bakonyerdőnél

Következő cikk

Biomassza fűtőmű avatásStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések