FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Év Kilátója / Év Turistaháza

Az ország legizgalmasabb kilátóját és a legkényelmesebb turistaházát kerestük negyedik alkalommal. A nagyközönség által megszavazott építmények az Év Kilátója és az Év Turistaháza címet tudhatják magukénak. Több mint 17 ezer kedvelés érkezett a Facebook-oldalunkon közzétett 20 képre. Ebből a legtöbbet, 2038-at a Zselici Csillagpark közvetlen szomszédságában található Kardosfai-kilátó kapta, és nyerte meg a pályázatot. Az Év Turistaháza 1005 szavazattal a zempléni Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ lett.

Célunk a 2020 óta minden évben meghirdetésre kerülő kampányunkkal, hogy új célpontokat fedezzen fel a természetjáró közönség. Olyan – sokszor ismeretlen – új vagy felújított kilátókra és turistaházakra lehetett szavazni az elmúlt tíz napban, melyeket érdemes felvenni a bakancslistára.

Csillagos ég a Zselicben

Nagyon szoros verseny folyt az első helyért. Az utolsó pillanatban vette át a vezetést a Kardosfai-kilátó a mogyoródi Szent László-kilátótól, és nyerte meg a közönségszavazást csupán 36 kedvelés előnnyel. A zselici Kardosfa és a Ropolyi-tó kedvelt célpontja a természetjáróknak, teljesítménytúrázóknak, futóknak, kerékpárosoknak. Természetesen, aki ellátogat a Csillagparkba, az biztosan kíváncsi nem csak a Szaturnusz gyűrűire, de a Föld bolygó szabad szemmel látható részeire is. Érdemes körbekémlelni, mert a zselici tájon túl a Badacsony vulkanikus hegye, a Mecsek vonulata is látható, sőt a horvátországi Papuk-hegységet is ki lehet venni tiszta időben. A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. által 2015-ben épített kilátó 125 lépcsőfokát megmászva 25 méterrel a földfelszín fölött „repülhet” a látogató.

The,Zselic,Star,Park,Is,An,Observatory,In,South,Hungary.
2aSEFAG Zrt. - Zselici Kilátó - Schmall Rafael
2bSEFAG Zrt.- Zselici Kilátó - Schmall Rafael
2cSEFAGZrt - Zselici kilátó - Schmall Rafael
Zempléni szállás a természetesség jegyében

Kihasználatlan épületek újragondolásával hozta létre 2021-ben ezt az erdei szálláskomplexumot az Északerdő Zrt., ami a kútházzal, a haranglábbal és a fogadókapuval akár mini skanzen is lehet. Szolgáltatásaiban is sokszínű, de szálláshelyként tölti be legfontosabb szerepét a Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK). A Zemplén mélyén megbúvó létesítmény a sárga vagy zöld jelzésen túrázók számára egyértelmű választás az éjszakázásra, de a kerékpárosoknak is jó opció. Aki ülve szeretne eljutni a RÖNK-be, a legjobb, ha a Pálházi Állami Erdei Vasútra vált jegyet – egészen a végállomásig. A helyszínen erdei iskola és látogatóközpont várja a természet titkait kutató gyerekeket és felnőtteket.

ronk-rostallo-5
ronk-rostallo-2
ronk-rostallo-3
ronk-rostallo-4
Két nyertes a húsz jelöltből

Facebook-oldalunkon 10-10 kilátó és turistaház várta a természetjárók és lokálpatrióták kedveléseit. A kilátók ezüstérmese a Gödöllői-dombság látképébe épülő Szent László-kilátó, Makovecz Imre épülete lett 2002 szavazattal. A harmadik helyet a bükki Millenniumi kilátótorony kapta 1398 kedveléssel. A RÖNK a mátrai Szalajka-házat „győzte le”, amely 867 szavazatot kapott. A dobogóra még a Bükkben található Fátyol Vendégház lépett fel harmadikként 749 szavazattal.

Az Év Kilátója szavazás végleges eredménye:
Kardosfai-kilátó (Zselic): 2038
Szent László kilátó (Gödöllői-dombság): 2002
Millenniumi kilátótorony (Bükk): 1398
Szár-hegyi kilátó (Bakony): 1385
Tücsökdomb kilátó (Keszthelyi-fennsík): 880
Óház-kilátó (Kőszegi-hegység): 863
Dévényi Antal kilátó (Pilis): 811
Csóványos kilátó (Börzsöny): 746
Naplás-tavi kilátó (Pesti-síkság): 657
Felsővár-kilátó (Gömöri–Hevesi-dombság): 649

Az Év Turistaháza szavazás végleges eredménye:
Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) (Zemplén): 1005
Szalajka-ház (Mátra): 867
Fátyol Vendégház (Bükk): 749
Meteor Turistaház (Zselic): 707
Farkasgödöri turistaház (Bükk): 585
Gyopár Kulcsosház (Mecsek): 497
Rotter Lajos Turistaház (Budai-hegység): 472
Muck Turistaház (Soproni-hegység): 469
Kismagos Erdei Oktatóközpont és Szállás (Börzsöny): 409
Szent Mihály-völgyi Zarándokház (Bakony): 393

forrás: AktívMagyarország 10-03

Előző cikk

Közös nevezőnk, az erdő

Következő cikk

COSMO Business Coffee



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések