FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Illegális fakitermelés Szerbiában

Közép-Szerbiában évente átlagosan 7.000 köbméter fát vágnak ki illegálisan, 1999 óta pedig a legtöbb erdőlopás, 688 ezer köbméter, a koszovói közigazgatási vonal mentén történt.

Zvonimir Baković, a Srbijašume erdőgazdálkodási közvállalat igazgatóhelyettese az RTS-nek azt mondta, hogy az erdőtolvajok az anyagiak mellett környezeti károkat is okoznak, ami sokkal nagyobb gond.

A fatolvajok által az elmúlt két évtizedben okozott közvetlen kár csak a Koszovóval közös közigazgatási vonalon meghaladja a 2,8 milliárd dinárt, a környezeti kár pedig a 250 millió eurót. „Másrészről viszont az erdők rehabilitációja, a korábbi állapotba való visszaállításuk több évtizedbe, ha nem egy évszázadba telik”, mutatott rá Baković.

Hozzátette, hogy a Srbijasume a hadsereggel, a rendőrséggel, az illetékes minisztériummal, az Erdészeti Karral és az Erdővédelmi Intézettel közösen dolgozik a károk helyreállításának és leküzdésének tervén. Baković elmondta, hogy összesen 763 vádat emeltek fatolvajok ellen.

Az illegális fakitermelés büntetése 10-300 ezer dinárig terjed, attól függően, hogy gazdasági személy, vállalkozó vagy magánszemély vágja-e ki a fákat. Megjegyezte, hogy az erdőket 625 erdővidéken 575 erdőőr őrzi, és megfelelő eljárás nélkül nem lehet egyetlen fát sem kivágni.

Szerbia a közepesen erdős országok közé tartozik. Területének 29,1 százalékát borítja erdő, a teljes erdőalap 47 százaléka pedig a Srbijašume által kezelt állami erdőkhöz tartozik.

A Srbijašumeban azt mondják, hogy a lopás folytatódik, és az éjszaka folyamán Kuršumlije területén ismét illegális fakitermelést regisztráltak. Az elmúlt hétvégén a fatolvajok rálőttek a belügyminisztérium tagjaira ezen a területen.

forrás: VajdaságMa

Előző cikk

Magyar Asztalos 2022. október

Következő cikk

Vajdaság Erdői Közvállalat 20 éves



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések