FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szerbia – energiavásárlás támogatása

A tartományi kormány 50 millió dinárt különített el a Vajdaság területén élő szociálisan veszélyeztetett lakosság energiavásárlására.

Ez a támogatás a leginkább veszélyeztetett háztartások közül 3.330-ra terjed ki, melyek 15 ezer dináros utalványt kapnak, ezt a számlák kifizetésére, illetve tűzifa, szén, pellet vagy fűtőolaj vásárlására fordíthatnak majd.

A segélyt olyan önkormányzatoknak juttatják el, amelyek önállóan nem tudnak forrást biztosítani a szociálisan legkiszolgáltatottabb polgárok megsegítésére, akik a magas energiaárak miatt nem tudnak megbirkózni a tüzelő beszerzésének nehézségeivel.

A támogatásban részesülő települések listája a következő: Fehértemplom, Kevevára, Alibunár, Zichyfalva, Törökbecse, Torontálszécsány, Begaszentgyörgy, Magyarcsernye, Törökkanizsa, Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Csóka, Kishegyes, Apatin, Bács és Verbász.

A támogatásokat az adott településeken működő szociális védelmi központok által meghatározott kritériumok és prioritások alapján osztják ki.

A tartományi kormány megbízta a Vajdasági Árutartalékok Igazgatóságát, hogy biztosítson 35 ezer élelmiszer- és higiéniai szereket tartalmazó csomagot a szociálisan veszélyeztetett lakosság számára. Összesen 85 millió dinár értékben juttatnak segélyt 32 vajdasági településre.

A mai ülésen döntés született arról is, hogy a szabadkai Kolevka Fejlődési Zavarokkal Küzdő Gyermekek Otthona számára 19,7 millió dinárt különítenek el a hiányzó eszközök – mozgássérült rámpával ellátott kisbusz, konyhai felszerelések, ágyak.


Szávaszentdemeter az első város Szerbiában, amely bevezeti az energiautalványokat a rászoruló polgárok megsegítésére, írja az Euronews Srbija. Az utalványok értéke 10 ezer dinár, s egy szakbizottság határozza majd meg, ki jogosult a támogatásra. A javaslatot a városi képviselő-testület elfogadta.

Egy köbméter fa jelenleg akár 12 ezer dinárba is kerülhet a szerbiai fatelepeken, és ennyibe kerül a szén tonnája is, míg a pellet tonnánkénti ára legalább 38 ezer dinár. Ha azt nézzük, hogy egy család átlagosan négy-öt köbméter fát használ el egy fűtési szezonban, akkor minden bizonnyal az elkövetkező télen sokaknak okoz majd nehézséget házuk felfűtése.

Azok a háztartások részesülhetnek ebben a támogatásban, amelyek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a 25 ezer dinárt. A rangsorolás alkalmával figyelembe veszik a vagyoni helyzetet és a családtagok számát is. A polgárok az utalványokkal fizethetik majd a közüzemi számlákat, vagy vásárolhatnak tűzifát, amihez kérvényt kell benyújtaniuk, később pedig a vásárlásról számlát kell átadniuk.

“Szávaszentdemeter az első város, amely bevezette ezt a fajta támogatási módot, mert szerettük volna megkönnyíteni polgáraink számára a közelgő telet. Van elég pénzünk erre az évre, bár még nem tudjuk pontosan, hány háztartás pályázik majd” – mondta Dražen Riđošić, a városi szociális védelmi igazgatóság megbízott vezetője.

Mladen Alfirović, a szerbiai nemzeti fogyasztóvédő szervezet jogásza szerint jó ötlet az energiautalványok bevezetése, és az államnak is hasonló módszert kellene kidolgoznia a rászoruló polgárok megsegítésére.

“Németország eurómilliárdokat szán polgárai támogatására az energiaválság miatt. Természetesen nem hasonlíthatjuk össze magunkat velük, de ki kellene találni egy módot, hogy a nehéz helyzetben lévő lakosság számára könnyebb legyen az elkövetkező időszak. Egy meglévő rendelet meghatározza, kik a nehéz helyzetben lévő fogyasztók, és szabályozza, hogy mely háztartások kaphatnak kedvezményt a villany-, a gáz- és fűtésszámla árára, így hasonló modell szerint lehetne bevezetni a tűzifa fizetésére szolgáló energiautalványokat is” – véli Alfirović.

Megjegyezte, hogy az állam és a fogyasztók szempontjából bizonytalan az előttünk álló tél, és még csak ezután fog kiderülni, hogyan fog kinézni ez a fűtési szezon, és mennyibe kerülnek az energiahordozók.


Zombor városa ma meghosszabbította a 15 ezer dinár értékű energiautalványok igénylésének határidejét egészen addig, amíg rendelkezésre állnak az erre a célra szánt források.

Összesen ezer darab utalványt osztanak ki, amelyre Zombor város költségvetésében 15 millió dinárt különítettek el. Az utalványokat a gáz- vagy a városi fűtőművek számlájának befizetésére lehet felhasználni, vagy tűzifa vásárlására, jelenti a Beta.

A zombori lakhellyel rendelkező, szociálisan hátrányos helyzetű személyek jogosultak a támogatásra, amelynek feltétele, hogy az egy háztartásban élők nettó jövedelem fejenként nem haladta meg a 20 ezer dinárt az előző három hónapban.

További feltétel, hogy az adott személy, vagy háztartás 2022-ben nem igényelte a szociális védelmi központ tűzifa vásárlására irányuló egyszeri pénzbeli támogatását, illetve nem részesült egyéb támogatásban, amelyet a zombori önkormányzat nyújtott a felhasznált hőenergia számláinak kifizetésére.

forrás: VajdaságMa 10-26; 09-24; 10-25;

Előző cikk

Vajdaság Erdői Közvállalat 20 éves

Következő cikk

Zöldülj velünk! programStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

ÉKM lesz az ÉBM

Az Építési és Beruházási Minisztérium 2022. decemberétől Építési és Közlekedési Minisztérium elnevezéssel működik tovább. Lázár János építési és…
Total
0
Share