FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

HS 44 Fa, fatermék, faszén külforgalom 2015-2023.

2023-ban a korábbi tartós növekedést követően csökkent a HS 44 Fa, fatermék faszén termékcsoport exportja és importja is. Több év után az export ismét meghaladta az import értékét. A termékcsoport 21 áruosztálya szerint bontva mutatja be e változást a jelen cikk.

2023-ban az export és az import is visszaesett, utóbbi a 2021. évi szint alá, különösen Euróban mérve. A behozatal értéke régebben “ősidők óta” alatta volt a kivitelnek, de 2018-ban egyenlő lett a két irány értéke, majd forgalmunk passzívvá vált. Az import 2023-ra nagyobb mértékben esett vissza, mint az export, s ha csak kicsivel is, de ismét aktív lett az egyenleg.

Exportban a 2021-2022. évi nagy megugrást 2023-ra visszaesés követte. A termékcsoportok súlyai ugyanakkor nagyjából hasonló maradtak.

Ha nem halmozottan mutatjuk az egyes termékcsoportokat, akkor látható: a forgácslemez és a fűrészáru esetén volt a legnagyobb a visszaesés. A nagyobb tételek között a hengeresfa esetén az értékben visszaesés csak csekély volt.

Euróban mérve az árfolyamváltozás által más az adatok mozgása, a 2023. évi visszaesés ugyanakkor így is jól érzékelhető.

Import esetén is jelentős a visszaesés 2023-ban. Ugyanakkor már a halmozott adatokat mutató rajzon is feltűnő, hogy fűrészáru behozatali visszaesése adta e csökkenés legnagyobb részét.

A halmozatlan adatok esetén különösen jól látható, hogy a behozatalban a fűrészáru a legnagyobb tétel, egyben e csoportban volt a legnagyobb a visszaesés. Persze az összes többi tételnél is volt valamennyi csökkenés.

Euróban mérve is ugyanez látható. Egy kivétel: Euróban a fa csomagolóanyag behozatal kicsit nőtt 2023-ban.

Adatforrás: KSH Tájékoztatási adatbázis.
Adatok kigyűjtése, feldolgozása és bemutatása: Mőcsényi Miklós

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 237., 2024/27.

Következő cikk

Új erdők születnek




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version