FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fákkal az élhetőbb települési környezetért

Somogy, „az erdők országa”, ennek ellenére itt is lehet helyet találni még több fának, amelyek szebbé és vonzóbbá teszik az itteni településeket – mondta Feldman Zsolt Balatonbogláron, a Platán strandon a Településfásítási Program keretében tartott faültetés alkalmával.

Egy város számára a fával borított területei nemcsak gazdag ökoszisztémát jelentenek, hanem egyúttal élhetőbb, a klímaváltozás negatív hatásaival szemben védettebbé teszik környezetünket. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Somogy vármegyei település parkosított szabadstrandján emlékezett az Országgyűlés egykori elnökére, politikusra, Gaál Gasztonra, aki a 20. század elején a Boglári Várdomb fásításával példát mutatott a vidék lakóinak. Ahol van akarat és szándék, ott nemcsak a mai kor embere, de a következő generációk is élvezhetik a megszépült parkokat, utcákat – fogalmazott Feldman Zsolt.

Az államtitkár felidézte: az agrártárca 2019-ben hirdette meg az Országfásítási Programot, 2020-ban pedig ennek keretében elindult a Településfásítási Program. Az elmúlt évek klimatikus változásai, a mind hosszabb ideig tartó hőhullámok és szárazság megerősíti, hogy a klímaváltozás hatásait mérsékelni képes erdők telepítése, a fával borított területek növelése mennyire fontos. Azért is folytatja az Agrárminisztérium ezeket a programokat, hogy az ország fával borított területei növekedjenek, környezeti állapota javuljon és mérséklődjenek a klímaváltozás hatásai.

Feldman Zsolt az Országfásítás sikereként említette, hogy a program meghirdetése óta több mint 42 ezer hektár új erdőt telepítettek. A Településfásítási Program eddigi két ütemében összesen 36 000 sorfát ültettek el több mint 1350 településen, 1,5 milliárd forint értékben. A Településfásítási Program a 10 ezer lélekszám alatti települések számára nyit lehetőséget közterületeik zöldítésére, pályázat útján 10-30 sorfát igényelhettek, a település talajviszonyai, egyéb éghajlati adottságától függően 13 fafajból választva.

Az államtitkár Balatonlellén, a tóhoz közeli, idén felújított rózsakertben ültetett fák kapcsán úgy fogalmazott: közös felelőssége van a települések vezetőinek, az ott élő honpolgároknak és a kormányzatnak egyaránt abban, hogy a következő évtizedekre is gondolva, alakítsuk környezetünket, hozzanak létre zöld felületeket és fásítsák közterületeiket. A településfásítási program idei őszi szakaszában 345 településen nyolcezer facsemetét ültetnek el, és a kezdeményezés jövő tavasszal is folytatódik. Az Agrárminisztérium a minőségi fafajok ültetésével járul hozzá a közterületek képének javításához környezetünk élhetőbbé tételéhez.

Forrás: AM
Fotó: Vermes Tibor

Előző cikk

LXIII. FAGOSZ Fakereskedelmi Konferencia – október 26.

Következő cikk

Természetközeli vadgazdálkodás és az erdők védelme



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések