FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lombkoronasétány norvég módra

Elkészült Norvégia első lombkoronasétánya. A Fyresvatn-tónál található Hamaren Parkban 3,5 kilométer hosszan kanyarog a fenyőcsúcsok között.

A szigeteiről és fjordjairól ismert Telemark régióban található Treetop Walkway lombkorona sétány az első ilyen jellegű Norvégiában, amit a Hamaren Activity Parkban építettek fel. A park már jól ismert a túrázás és a kerékpározás szerelmesei között. Az idén nyár elején átadott lombkoronasétány a Fyresvatn-tó mellett található, amit gyönyörű fenyőerdő és egy izgalmas sziklaalakzat, a Klokkarhamaren veszi körül.

A „lebegő” sétány teljes útvonala körülbelül 3,5 kilométer hosszú, 15 méter magasan kanyarog a fák között és körülbelül 1-1,5 óra alatt járható be.

A fokozatosan emelkedő sétány végén egy 60 méter magas kör alakú kilátó áll, ahonnét 360 fokos kilátás nyílik a fenyőerdőre, a tiszta tavakra és a természeti tájat alkotó sziklaképződményekre. A tó egyébként közel 50 négyzetkilométer kiterjedésű és 377 méteres mélységével Norvégia ötödik legmélyebb tava.

Az ösvényen számos információs tábláról lehet tájékozódni a helyi növény- és állatvilágról, a különböző fafajokról és a terület történetéről.

A létesítményt a dán EFFEKT építésziroda tervezte. Mint annak társalapítója, Tue Foged elmondta, a norvég régióban, ahol a tanösvényt létrehozták, nagy múltja van a fenyőfából készült építményeknek. Innen ered a természetes anyagok használata a tervezés során.

A fából készült sétány szerkezetét gondosan tervezték a hegy görbületére reagálva, néha követi a hegy gerinceit és lejtőit, néha pedig kihajlik, nézőpontokat és drámai eséseket hozva létre, ahol a látogatók érezhetik a szelet a fák tetején.

Az univerzálisan kialakított, enyhe lejtős sétaút gyalogosok, kerékpárosok, babakocsisok és kerekesszékesek számára is alkalmas. így minden embernek megadja a szenzációs érzést a fák tetején sétálva.

Helyi eredetű fenyőfából készült a teherhordó szerkezet, valamint a sétány és a korlát. Így a szerkezet szó szerint beleolvad a hegyen meglévő fenyőfák közé, olykor azt a vizuális benyomást keltve, mintha a sétány lebegne az erdőn.

Az EFFEKT csapata Inge Aamlid helyi vállalkozót választotta  a megvalósításra. Tervezőknek és kivitelezőnek egyaránt az volt a célja, hogy olyan élményt teremtsen, amely a már amúgy is gyönyörű természeti környezethez hozzájárul, és nem rombolja le azt.

Együtt feltaláltak egy egyszerű fából készült rendszert: kizárólag kis méretű és előregyártott elemeket használtak, amelyek kis gépekkel és kézzel is könnyen kezelhetők a helyszínen, hogy megóvják a természetet az építési folyamat során.

Amikor a szegmensek összekapcsolódnak, szerves formát alkotnak.. Ez lehetővé tette, hogy a rekreációs sétányt a helyszínen építsék meg, helyi faanyagot és helyi kézműves technikákat használva, ami a fyresdali fakitermelés korszakára utal.
 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Előző cikk

Faépületek tűzbiztonsága

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 187., 2023/29.Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések