FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szaporodó szezonális fatolvajok

A fűtési szezon kezdetével nem csak a falopást, hanem az illegális fakitermelést is próbálják megelőzni az ország erdeiben. A társaságok egyúttal tájékoztatják a lakosságot a tudatos fogyasztói magatartásról, de nem csak ilyenkor, hanem év közben is felhívják a figyelmet arra, hogy csak megfelelő dokumentumokkal ellátott és megbízható forrásból származó tűzifát vásároljanak és figyeljenek a számlaadási kötelezettségre is. Így biztosak lehetnek abban, hogy nem illegális fakitermelésből és lopásból származik a tüzelőanyag.

Időben felkészültek a falopásokra az erdőgazdaságok. A folyamatos ellenőrzések mellett már kamerákkal, drónokkal is próbálják megelőzni a nagyobb károkat. Az Egererdő Zrt.-nek évente akár több, mint 20 millió forintnyi kárt okoznak a fatolvajok. Különösen Ózd környékén szaporodtak meg az illegális fakitermelések, és az állami tulajdonú erdőgazdaság területe a legveszélyeztetettebbek közé tartozik. Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója azt közölte, hogy az Egererdő Zrt. 75 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodik, de eddig csak egy nagyon szűk terület volt az, ahol időről-időre és jellemzően a fűtési szezon közeledtével szaporodtak meg az illegális fakitermelések, valamint a már kivágott fákból való lopások.

-Az őrzés érdekében állandó járőrözést folytatunk együttműködve a polgárőrökkel és rendőrökkel, a vadászatra jogosultakkal, valamint szerződéses kapcsolatban állunk egy őrző-védő céggel is -tette hozzá.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint éves szinten a tűzifáért 18,7 százalék, míg az utolsó hónaphoz képest 7,7 százalékkal kellett szeptemberben többet fizetni.Az Agrárkamara úgy véli, várhatóan már nem emelkednek tovább az árak ősszel. A tűzifa gyűjtésének különböző lehetőségei vannak: az egyik szerint az önkormányzatokkal együttműködve lehet kedvezményesen gyűjteni a már kitermelt fák gallyait és ágait a rászorulóknak. A szociális tüzelőanyag támogatás mértéke 2018 óta változatlan, pedig több, mint kétszeresére emelkedtek a tűzifaárak. Az idei pályázati kiírásban a tüzelőanyagok előre meghatározott egységára drágább lett, amelynek hatására az önkormányzatok a mostani fűtési szezonban jelentősen kevesebb tüzelőanyagot tudnak vásárolni és kiosztani az arra rászorulók számára.

forrás: novenyvedoszer.hu

Előző cikk

Fából épül a Liponyak Lakópark

Következő cikk

Az erdők és a változó klíma



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések