FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Küzdelem a fatolvajok ellen

Leggyakrabban a láncfűrész zaja buktatja le az illegális favágókat • Fotó: Beliczay László

Románia: Egy-két erdei fa illegális kivágásáért is bűnvádi eljárást kockáztat, akit az erdészek vagy a rendőrök rajtakapnak. A Szilágy megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatója szerint az egyenruhások naponta foglalnak le tűzifa-szállítmányokat.

A tél közeledtével gyakoribbá válnak a falopások. Az erdészek, illetve a rendőrök ma már könnyebben lefülelik a tetteseket, mert az erdőből csak az állami vagy a magánerdészetekkel szerződéses viszonyban levő cégek munkásai vághatnak ki fát. A kitermelt tűzifát a cég az erdő szélén kialakított tisztásokra szállítja. A törvény értelmében magánembernek nincs mit keresnie láncfűrésszel az erdőben. A megszigorított erdőkitermelési szabályoknak tudható be, hogy napjainkban sokkal hamarabb lebuknak az illegális favágók.

Az elmúlt napokban a Szilágy megyei rendőr-főkapitányság több faluban is bűnvádi eljárást indított olyan személyek ellen, akiket két-három fa kivágásán értek tetten.

A Zsibótól hat kilométerre fekvő Kucsón egy helybéli lakos három gyertyánfát vágott ki tűzifának. A zsibói rendőröket a láncfűrész zajára riasztották, és a helyszínre érkezve tetten érték az elkövetőt.

Szilágysámson egyik erdejében a helyi rendőrök 41 és egy 22 éves férfit füleltek le szintén favágás közben. A két férfi az illegálisan kidöntött csertölgyet akarta éppen felpakolni az utánfutóra, amikor az egyenruhások meglepték őket. Mindhárom személy nevére bűnvádi dossziét állítottak össze, amely a bíróságon felfüggesztett börtönbüntetéssel, vagy letöltendő szabadságvesztéssel végződhet.

Szilágy megye másik felében a szilágynagyfalusi rendőrök a községhez tartozó Füzespapteleken 0,9 köbméter tűzifát szállító szekeret állítottak meg. Az igazoltatott 21 és 26 éves papteleki lakos bevallotta, hogy a fát a községi legelőről vágták ki illegálisan.

A két férfit a rendőrök ezer lejre büntették, a tűzifát elkobozták és átadták az állami erdészetnek. A rendőrségi tájékoztató szerint az elkövetők nevére szintén bűnvádi dossziét állítottak össze.

Alsóegregy (Românași) egyik utcáján bukott le az a 21 éves fiatalember is, aki az éjszaka leple alatt szekérrel fuvarozott haza egy illegálisan kivágott tölgyfát. A 0,6 köbméternyi, 143,6 lej értékű szállítmányt a rendőrök elkobozták, az elkövető pedig megúszta pénzbírsággal.

Forrás: Krónika.ro

Előző cikk

Zöldenergia a szebb holnapért

Következő cikk

Minimálbér emelés decembertől



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések