FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Románia erdeit nem adjuk el

forrás: agerpres.ro

Amíg a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányon lesz, egyetlen négyzetméter erdőt sem fognak eladni Romániában – jelentette ki a szervezet elnöke, Marcel Ciolacu kedden, az erdők nemzetközi napja alkalmából kiadott üzenetében.

“Az Argeş megyei Dobroţ faiskolájában olyan emberekkel találkoztam, akik igazán szeretik az erdőt, egész életüket az erdő gondozásának és védelmének szentelik. Az erdők világnapján üzenem nekik, hogy amíg a PSD kormányon lesz, egyetlen négyzetméter erdőt sem fognak eladni az országban. Ezt szeretném üzenni a Romsilva minden alkalmazottjának” – fogalmazott egy Facebook-bejegyzésben Ciolacu.

A szociáldemokrata pártelnök hozzátette, vannak megoldások arra, hogy megakadályozzák az erdőterületek eladását, és közben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) feltételeinek és a helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt célkitűzéseknek is eleget tegyen az ország.

“A PSD támogatja az erdőfelújítási intézkedéseket az ország erdőterületének növelése érdekében. A PSD továbbá javasolni fogja a jogszabályok szigorítását, hogy az illegális fakitermelést ugyanolyan szigorúan büntessék, mint a korrupciót” – nyomatékosította.

Közben a Silva Erdészeti Szakszervezeti Szövetség tüntetést hirdetett keddre Bukarestben, a képviselőház előtt.

Az erdészek fő követelése, hogy vonják ki a Romsilva erdőgazdálkodási társaságot a 2011/109-es sürgősségi rendeletet módosító törvénytervezet hatálya alól. A kifogásolt jogszabályjavaslat bizonyos állami vállalatok esetében leválasztaná a szolgáltatói tevékenységet a kereskedelmiről, és utóbbit részvénytársaságok vagy korlátolt felelősségű társaságok hatáskörébe utalná át. Az erdészek úgy vélik, a tervezett módosítás veszélybe sodorná a romániai erdőket, a hazai faanyagot szándékosan bizonyos érdekcsoportot kezére játssza. Felróják a kormánynak, hogy a társadalmi partnerekkel való egyeztetés, illetve a kezdeményezés pénzügyi és jogi hatásainak előzetes felmérése nélkül fogadta el a törvénytervezetet, a PNRR vállalásait és az OECD által előírt feltételeket hozva fel ürügyként. A törvénytervezetet a szenátus már elfogadta, a héten a képviselőházi szakbizottságok, majd az alsóház plénuma elé kerül.

fotó: agerpres.ro

Kedden tüntetést tart Bukarestben, a képviselőház előtt a Silva Erdészeti Szakszervezeti Szövetség.

Az erdészek fő követelése, hogy vonják ki a Romsilva erdőgazdálkodási társaságot a 2011/109-es sürgősségi rendeletet módosító törvénytervezet hatálya alól. A kifogásolt jogszabályjavaslat bizonyos állami vállalatok esetében leválasztaná a szolgáltatói tevékenységet a kereskedelmiről, és utóbbit részvénytársaságok vagy korlátolt felelősségű társaságok hatáskörébe utalná át.

Az erdészek úgy vélik: a tervezett módosítás veszélybe sodorná a romániai erdőket, a hazai faanyagot szándékosan bizonyos érdekcsoportot kezére játssza. Felróják a kormánynak, hogy a társadalmi partnerekkel való egyeztetés, illetve a kezdeményezés pénzügyi és jogi hatásainak előzetes felmérése nélkül fogadta el a törvénytervezetet, a helyreállítási terv (PNRR) vállalásait és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által előírt feltételeket hozva fel ürügyként.

A törvénytervezetet a szenátus már elfogadta, a héten a képviselőházi szakbizottságok, majd az alsóház plénuma elé kerül.

Illusztráció | Fotó: Pexels

Eközben Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke úgy fogalmazott az erdők világnapja alkalmából kiadott üzenetében, hogy amíg a PSD kormányon lesz, egyetlen négyzetméter erdőt sem fognak eladni Romániában.

A szociáldemokrata pártelnök hozzátette, vannak megoldások arra, hogy megakadályozzák az erdőterületek eladását, és közben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) feltételeinek és a helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt célkitűzéseknek is eleget tegyen az ország. „A PSD támogatja az erdőfelújítási intézkedéseket az ország erdőterületének növelése érdekében. A PSD továbbá javasolni fogja a jogszabályok szigorítását, hogy az illegális fakitermelést ugyanolyan szigorúan büntessék, mint a korrupciót” – nyomatékosította.

forrás: AGERPRES/(RO – szerző: Dana PICIU, HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna) / MASZOL

Előző cikk

1000 fa ültetése a cél

Következő cikk

Településfásítás újabb ültetési időszaka



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések