FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Vannak még csodák!

Mi így éltük meg a békéscsabai látogatásunkat, ahol a 60 ezer fa Békéscsaba Egyesület vezetőivel, aktivistáival ismerkedtünk. 60 ezer fa ültetését határozta el – az időközben egyesületté alakult – baráti társaság. Munkájuk pontosan dokumentálva van a hatvanezerfa.hu oldalon. Érdemes rákeresni, olvasni, csodálkozni, a hű-ha érzést megélni. Mottójuk: A Föld éghajlatát magunkra haragítottuk, amennyiben összefogunk, még van esélyünk kiengesztelni.

Mit és miért teszik? Az alábbi felhívással fordultak a lakosokhoz: A cél az emberiség által (vagyis az általam és általad is) okozott klímaváltozás elleni küzdelem. Ezt megállítani, visszafordítani majdnem lehetetlen. Feladni a harcot azonban maga a szégyen. A mi fegyvereink az erdők, a fák, a cserjék, a komplex ökoszisztémák. A növekvő, gyarapodó fás élőhelyek és a velük/bennük/rajtuk/alattuk élő szervezetek kötik meg a leghatékonyabban a légkörből a szén-dioxidot. Békéscsaba környéke az ország egyik legkevésbé erdősült vidéke. Az országos átlag alig negyedét éri itt el az erdők aránya. Ha nem akarunk rövidesen félsivatagban élni, össze kell fognunk, hogy megfordíthassuk a sorsunkat. Nincs tett nélküli feloldozás. Ezt már nem oldja meg senki helyettünk. Mindnyájatok fizikai, anyagi, szellemi képességére szükség van. Kinek mije van, azt adja – minden hozzájárulás kelleni fog. Bár a virtuális térben alakultunk meg, de nagyon is a terepen tevékenykedünk. Az alábbi cselekvési irányokat céloztuk meg, és el is kezdtük megvalósítani!

 A facebookon keresztül szerveződtek: https://www.facebook.com/groups/hatvanezerfa
2019. augusztus 1-én alakultak, és felhívással fordultak a magánterülettel rendelkezők felé. Aug. 11.-ére már 5 ha területet ajánlottak fel számukra, amit beültethettek. Első körben gyűjtöttek kb. 300.000 db makkot, amelyet folyamatosan vetettek el a felajánlott területeken. S folytak a különböző „csinálások”, ahogy ők mondják: területfelmérés, kerítés készítés, ültetések, kapálások, öntözések újból és újból. S a munka nem fogy, hanem folyamatosan egyre több, ahogy a beültetett/beültetendő terület nő.

De van hozzá emberi akarat! Eddig 7.500 közösségi munkaórát töltöttek a Föld éghajlatának „kiengesztelésére”. Egy átlagembernek felfoghatatlan nagy szám. S ők fáradhatatlanul haladnak előre.

Az eddigi tevékenységük – jelenleg – az alábbi számokban foglalható össze:
            Zöldfolyosó telepítés: 7.125 méter
            Makkgyűjtés: 5.000 kg
            Városi fa ültetés: 1.637 db
            Erdőtelepítés: 30 hektár. Mindez 4, azaz négy év alatt.
A 60 ezer fa telepítése már régen teljesítve, részükről még sincs megállás.

S hogy ne mondhassák az önkéntesek, hogy a sok munkáért – kézzel foghatóan – semmit sem kapnak: bevezettek egy zseniális ötletet a honorálásra, a Fabatkát (euró minőségű, fémszálas papírpénz), amely forinttá tehető. Ennek működése is megtalálható az egyesület honlapján.

Csak a legnagyobb elismeréssel és csodálattal lehet beszélni mindarról, amit a 60 ezer fa Békéscsaba Egyesület tesz a térség fával borítottságának növeléséért. Sok, nagyon sok követő kellene. Martfűi is. Lelkes szakemberek, még lelkesebb önkéntesek, a jövőt szolgáló területtulajdonosok, elkötelezett önkormányzat, a civilekben bízó-, azokat segítő állam. S akkor, csak is akkor, ki lehet engesztelni a Föld éghajlatát!

forrás: Martfűi Városszépítő Egyesület

Előző cikk

EPR-díjak: hamarosan számlázzák

Következő cikk

Év Fája 2023 díjazott fái



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések