FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faipari képzőközpont avatás

Fa- és Bútoripari Ágazati Képző Központot hozott létre a Pápai Szakképzési Centrum. Az Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskola területén lévő asztalosműhelyt alakították át 21. századi igényeket kielégítő oktatási helyszínné és létrehoztak egy nonprofit gazdasági társaságot a központ működtetésére. A kívül-belül megújult műhelyt ünnepélyes keretek között adták át december 15-én.

A rendezvényen Sági István, a Pápai Szakképzési Centrum kancellárja köszöntötte a meghívott vendégeket, köztük a projekt kivitelezőit, a nonprofit céget alapító gazdasági társaság képviselőit, az Acsády iskola munkatársait és partnereiket. Emlékeztetett, a Pápai Szakképzési Centrum 2021-ben nyújtott be pályázatot az Ágazati képzőközpontok infrastrukturális és szakmai felkészítése az új szakképzési struktúrára elnevezésű pályázati felhívásra és nyert el 345 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A projekt célja az volt, hogy a PSZC Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskolájában a Fa- és Bútoripari Ágazati Képző Központ létrehozásával korszerű, 21. századi modern oktatási környezet jöjjön létre. 

Berta Ildikó, a PSZC főigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott az ágazati képzőközpont átadása fontos mérföldkő az intézmény életében.
-Kiemelten fontos számunkra, hogy a képzésünk alkalmazkodjon a változó igényekhez és a legfrissebb technológiai fejlesztésekhez, amit a megváltozott szakképzés megkíván és elvár tőlünk. A szakképzés megújítása és erősítése kiemelt kormányzati szakmapolitikai cél, a magyar gazdaság javára. A gazdaság fejlődéséhez pedig elengedhetetlen a képzett munkaerő.
A főigazgató hangsúlyozta, küldetésüknek tekintik, hogy az intézményből kikerülő tanulók olyan tudás birtokában legyenek, mely lehetővé teszi a hazai munkaerő-piacon minél gyorsabb, szakmában történő elhelyezkedésüket.
-Ez a modern és jól felszerelt központ nemcsak falakból és technológiákból áll, hanem elkötelezett oktatókból és az itt tanulni vágyó diákokból – jelentette ki Berta Ildikó, elismeréssel szólva az oktatók felkészültségéről, majd arról beszélt, bízik abban, hogy ez a hely nemcsak a tudás megszerzésének központja lesz, hanem olyan hely lesz, ahol egy közösség formálódik.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében elismeréssel szólt a projekt megvalósításáról és a képzőközpont létrehozásáról. Mint mondta, a GINOP a versenyképesség növelését tűzte ki célul a hazai gazdaság számára és ennek része a szakképzés fejlesztése is. A gazdaság és a versenyképesség erősítésében az épületek és technológiák fejlesztésén túl az emberi tényező fejlesztése a legfontosabb – hangsúlyozta, jó munkát és eredményes oktatást kívánva az iskolának és a képzőközpontnak.

A nemzeti színű szalag átvágása után a jelenlévők megtekintették a megújult épületeket és a projekt keretében vásárolt új munkagépeket, melyeket Piller József oktató mutatott be a vendégeknek. Ismertetőjében hangsúlyozta, olyan gépeket választottak, melyek a legmodernebb technológiát képviselik a fa- és bútoriparban és használatuk kiemelten biztonságos.

Az Ágazati képzőközpont létrehozása a Pápai Szakképzési Centrumban című, GINOP projekt keretében teljesen megújult az intézmény területén található épület: átalakították a belső tereket, kicserélték a külső és belső nyílászárókat, szigetelték a padlót, a lábazatot és a homlokzatokat, az épület új burkolatokat kapott, megvalósult a teljes belső festés és a gépészeti rendszerek felújítása. A projekt adta lehetőségeket kihasználva modern faipari gépeket szereztek be: 2 méteres gyalupadot, daraboló körfűrészt, szalagfűrészt, formatizáló körfűrészt, vastagoló gyalugépet, csapozókocsis marógépet, hosszlyukfúró gépet, sorozatfúró gépet, kontaktcsiszolót, élcsiszolót, szalagcsiszolót, digitális hidraulikus hőprést, táblásító és keret prést és plottert. A program során összesen 103 fő részére több témában képzést szerveztek az ágazati képzőközpontok működéséhez kapcsolódóan. A létrehozott faipari ágazati képzőközpont nonprofit kft-t a PSZC, a Pápai Asztalos Kft., a Meister-Holz Kft. a Felona Wood Kft. és az MB Ablak Group Asztalosipari Kft. alapította meg.


forrás: PápaiMédiaCentrum

Előző cikk

Erdőleltározás távérzékeléssel

Következő cikk

Díjazták az IKEÁ-t



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések