FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Újabb iskola újul meg Veszprémben

Modern és korszerű tanműhelyben képzik majd az építő-, a fa- és bútoripar, valamint a gépészeti ágazat szakembereit Veszprémben. A mindezt lehetővé tevő  fejlesztést a VEMÉVSZER és a Diorit Partner konzorciuma fogja kivitelezni.

Országszerte 18 szakképzési centrum 31 intézményében hajtanak végre csaknem 96 milliárd forint értékben fejlesztéseket, illetve 53 milliárd forintot fordítanak az iskolákban építési beruházásokra. Ebbe a sorba illeszkedik a Veszprémi Szakképzési Centrum Házgyári utcában található központi tanműhelyének megújulása is. A projekt a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretén belül a 21. századi szakképző intézményfejlesztési program során, RRF-2.2.2-23-2023-00009 azonosítószámon valósul meg, amelynek teljes költségvetése 3,901 milliárd forint.
 


Három iskola diákjai tanulnak majd itt

A beruházás részleteiről Pap Máté, az intézmény kancellárja portálunknak elmondta:

„Az átfogó fejlesztésnél a Veszprém ipari körzetében lévő központi tanműhelyünkre esett a választásuk, mert az energetikailag rendkívül korszerűtlen, ugyanakkor 3 iskolánk diákjait szolgálja ki számos ágazatban.”

Az intézményvezető hozzátette: a beruházásnak köszönhetően korszerű eszközökkel és 21. századi körülmények között tanulhatnak az építőipari, épületgépészeti, fa- és bútoripari és a gépészet ágazatok szakmát választó diákok.
 


Az intézményben a közösségi terek megújításán kívül kialakítanak egy étkezőt és egy konferenciatermet is. A Veszprémi Szakképzési Centrum hét iskolájában nappali tagozaton több mint négyezer diákot oktatnak összesen 16 ágazatban. A centrumnak Veszprémben 5, Ajkán és Balatonfűzfőn pedig 1-1 intézménye működik.

A felújításra kiválasztott központi tanműhely 1986-ban épült, amit 1992-ben  szociális helyiségekkel bővítették ki. Most a teljeskörű energetikai modernizáción kívül eszközbeszerzésekre is sor kerül.

Helyi vállalkozások végzik el a munkát

Az uniós közbeszerzési értesítőben közzétett hirdetmény szerint a kivitelezést a Dunántúlon már ismert VEMÉV-SZER Kft, valamint a veszprémi Diorit Partner Kft. konzorciuma nyerte el. A szerződést már aláírták, ami hatályba is lépett és tervezési folyamat elindult – értesült lapunk.
 


Új nyílászárók és napelemek segítik a költséghatékony üzemeltetést

A korszerűsítésre szoruló vasbeton épület hasznos alapterülete 2120 négyzetméter. A kivitelezés során felújítják és szigetelik a tanműhely 2200 négyzetméternyi tetőszerkezetét és napelem-rendszert telepítenek rá. Az energetikai korszerűsítés jegyében a tanműhely homlokzatán kicserélik a nyílászárókat és 425 négyzetméteren szigetelik is azt. Továbbá olyan rendszert alakítanak ki, amely alkalmas a tanműhelyek hűtésére és fűtésére is.

74 kilométer kábelt és 87,5 tonna acélt építenek be 

A modernizálás keretében a teljes villamoshálózat rekonstrukciójára is sor kerül. Ez azt jelenti, hogy a VEMÉVSZER szakembereinek összesen 74 kilométernyi kábelvezetéket kell elhelyezniük. Ezenkívül 2800 négyzetméteren új aljzatot építenek, valamint 1032 négyzetméternyi válaszfalat húznak fel. Az épületbe mintegy 87,5 tonna acélszerkezetet is beépítenek.

Mindemellett 3300 négyzetméternyi falfelületet vakolnak le és az épületen belül alumínium ajtókat és szekcionált műhelykapukat építenek be. A burkolandó felületek pedig összesen 3470 négyzetmétert tesznek ki.

Az épület külső és belső megújítása mellett annak környezetén is dolgoznak. A külső közművezetékek cseréjén kívül új utak és parkolók is létesülnek.

forrás: Magyar Építők

Előző cikk

400 tölggyel több!

Következő cikk

Bükk került az időspirálba



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések