FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ácsképző Központ átadása Nagyvázsonyban

Az első Ácsképző Központ ünnepélyes átadására került sor pénteken Nagyvázsonyban. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy higgyük el, ez a beruházás Magyarországon történik, hiszen egy sikeres vállalkozó nem csak magára, hanem a közjóra is gondolt.

Mindamellett az állam egy olyan képzési reformot, és pályázati rendszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi, hogy akinek elképzelései vannak, azok valóban meg is valósuljanak. – Elszoktunk attól, hogy sikertörténetekre hívjuk fel a figyelmet, de ami most Nagyvázsonyban történik,  sikertörténet – jelentette ki a miniszter. – Mindez azt mutatja, hogy a korábban megálmodott szakképzési reform megvalósulóban van. Ez nem csak egy személy és egy cég sikere, hanem általuk egy régió sikere is.  

Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében más mellett arról is beszélt; ez az átadás ismét egy mérföldkő. – Ahhoz, hogy jó szakképzést műveljünk, ahhoz elengedhetetlen, hogy mindezt együtt tegyük a gazdálkodó szervezetekkel – hangsúlyozta. – A közös képzés lehetőséget teremt arra, hogy az iskola és a vállalkozók a tudásukat összehangoltan adják át a gyerekeknek. A helyettes államtitkár kijelentette azt is, az ágazati képzőközpont is egy lehetőség, mégpedig arra, hogy azok a duális partnerek is belépjenek a képzésbe, akik egyedül nem képesek erre. Jelenleg 200 ágazati képzőközpont működik az országban. 

Piltman Miklós ácsmester, az Ács Képző Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a képzőközpont létrehozásának a célja az volt, hogy a tetőépítéshez kapcsolódó szakmák gyakorlati és elméleti oktatásához színvonalas képzőhely jöjjön létre. – Szeretnék abból a sok jóból, amit a szakmámtól kaptam valamit átadni a fiataloknak – fogalmazott. – Ezért a célért fogtunk össze és indítottuk el a beruházást. 

Pályázatot adtak be egy 560 négyzetméter alapterületű létesítményre, és a duális képzés megvalósításához szükséges eszközökre, ami sikeres volt. A beruházás tavaly tavasszal kezdődött, még nincs kész teljesen, ám a hagyományok miatt az ácsok védőszentjének, Szent József névnapjának a hétvégéjén bemutatták a projektet.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke a szakma nevében köszöntötte az ünnepségen résztvevőket. Mint fogalmazott, kiemelt feladatuk a szakképzéssel való foglalkozás. Már csak azért is, mert minden építőipari alapszakma hiányszakma, amihez viszont mára duplatudás kell. Szerinte nem elég a modern tudományt tudni, érteni kell a több száz éves építményeket is.  

Fotó: Tető Piltman

Forrás: veol.hu
Fotók: Nagy Lajos

Előző cikk

Fa Forradalom - a fával visszaélnek

Következő cikk

BIOEAST országok kutatási terve



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Faminta adomány a SOE FMKK-nak

Különleges, hazánkban ritkán látható famintákat adományozott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karnak prof. dr. Sitkei György akadémikus. Sitkei…