FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Városi erdőt telepítenek Madrid köré

A klímaváltozás és a szennyezés elleni harc jegyében zöld falat építenek Madrid köré. A 75 kilométeres városi erdő csaknem félmillió új fából áll majd.

Mariano Fuentes

“Javítani akarjuk a levegőminőséget, felvenni a harcot a hőséggel és összekapcsolni a zöld falat a város körül már létező erdőkkel ” – sorolja a környezetvédelemért felelős városi tanácsos, Mariano Fuentes.

A projekt során beültetik majd az utak és épületek közötti üresen álló területeket is, ezzel 175 ezer tonna szén-dioxid elnyelését segítve évente.

“A madridi zöld fal hasonlítani fog ehhez a látványhoz” – mutatja tudósítónk. “Őshonos fákból álló erdő lesz, amely képes elnyelni a szén-dioxidot és a hőséget is. A fák árnyékában mért hőmérséklet 2 fokkal alacsonyabb, mint az, amit a város többi részén tapasztalni.”

A madridi urbánus erdő része annak az új kezdeményezésnek, amelynek célja, hogy a várost környezetvédelmi szempontokból élhetőbbé tegyék, és ne csupán azzal, hogy korlátozzák az autóhasználatot a belvárosban.

“Fontos, hogy minden kerületben környezetvédelmi folyosókat alakítsunk ki és gyalogosövezeteket, valamint hogy bevonjuk az állampolgárokat ebbe az új zöld kultúrába.”

Ma, amikor az elsivatagosodás már Dél-Európába ért, a madridi urbánus erdő a klímaváltozás csökkentését célozza, egyben a hozzá való alkalmazkodás eszköze is.

“Nem park lesz, hogy ne fogyasszon sok vizet” – mondja Daniel González építész, a városi tanács urbanisztikai tanácsadója. “Más gondozási módok után kell nézni. Egy ilyen nagy létesítményt minimális erőfeszítés árán kell megőrizni, hogy idővel fenntarthatóvá váljon.”

A városok világszerte a globális energia kétharmadát fogyasztják és a világ üvegházhatású-gázkibocsátásának háromnegyedéért felelnek. Ugyanakkor már elkezdték az átalakulást a forgalom korlátozásával, a biciklizés és a tömegközlekedés népszerűsítésével és fák ültetésével vagy megújuló energiaforrások bevezetésével. A városokat fogja a leginkább érinteni a klímaváltozás, de a megoldásban is jelentős részük lehet.

forrás: EuroNews

FATÁJ kiegészítés:
Nagyon hasonló célokkal működik a Hatvanezer Fa Békéscsaba egyesület is, amely önszerveződő, önkéntes alapon végzi Békéscsabán és közvetlen közelében zöldfolyosók tervezését, telepítését, közösségi erdők telepítését gondozását, városi faültetések szervezését, gondozását.
lásd:
Békéscsabán alakult a Hatvanezer Fa Egyesület (2019-11-29) és
Segíteni szeretnénk a természetet (2020-10-09), továbbá
10 millió Fa mozgalom – 100 000 fölött az ültetéseik száma (2021-04-22), illetve
Faültető mozgalmak Magyarországon (2020-10-17)

Előző cikk

Európai falemez termelés 2020-ban: -2,1%

Következő cikk

Közös fellépés Timmermans tervezete ellenStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések