FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COP28 – FCLP: építsünk fával

A fafeldolgozó és erdőgazdálkodó szervezetek, szövetségek világszerte üdvözlik a COP 28-on a napokban tett bejelentést, amely a faanyag építőiparban való fokozott felhasználását, mint a szén-dioxid-mentesítés létfontosságú eszközét célozza.

A bejelentés a COP elnökségének rendezvényén hangzott el az Erdészeti és Éghajlatpolitikai Vezetői Partnerség (FCLP) égisze alatt, amelynek társelnöke az Egyesült Államok elnöki klímavédelmi különmegbízottja, John Kerry és a ghánai földügyi és természeti erőforrások minisztere, Samuel Jinapor.

A december 6-án tett bejelentés szerint a 17 országból álló koalíció – az Ausztrál Államszövetség, Kanada, Kongói Köztársaság, Costa Rica Köztársaság, Fidzsi Köztársaság, Finn Köztársaság, Francia Köztársaság, Németországi Szövetségi Köztársaság, Ghánai Köztársaság, Japán, Kenyai Köztársaság, Koreai Köztársaság, Norvég Királyság, Pakisztáni Iszlám Köztársaság, Svéd Királyság, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, Amerikai Egyesült Államok – az alábbi nyilatkozatot fogadta el:

Initiative for Greening Construction with Sustainable Wood

“Felismerve, hogy a fenntartható módon kezelt erdőkből származó fa éghajlati megoldásokat kínál az építőipari ágazatban, elkötelezzük magunkat amellett, hogy 2030-ig olyan szakpolitikákat és megközelítéseket támogatunk, amelyek ösztönzik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású építést, és növelik a fenntartható módon kezelt erdőkből származó fa felhasználását az épített környezetben. Ezek a politikák és megközelítések az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését és a tárolt szén mennyiségének növekedését fogják eredményezni.”

Az FCLP küldetése, hogy felgyorsítsa a globális haladást az erdők pusztulásának és a földterületek degradációjának 2030-ig történő megállítása és visszafordítása érdekében, miközben fenntartható fejlődést biztosít és elősegíti a vidéki területek inkluzív átalakulását.

A fenntartható és körforgásos biogazdaságra való áttérés során, amely növelni fogja a bioalapú anyagok iránti keresletet, a kormányoknak számos olyan eszköz áll rendelkezésükre, amelyekkel megteremthetik és/vagy befolyásolhatják azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik a fa és más bioalapú anyagok fenntartható és hatékony előállítását és felhasználását az építőiparban. Az érintett ágazati szektoroknak jelentős szerepe van a zöld építési menetrend előmozdításában, többek között a változás elősegítőjeként betöltött szerepük révén, és a nemzetközi együttműködés révén megerősödve.

A koalíció az NGO (nem kormányzati szervezet) partnerekkel kíván együttműködni a cselekvés felelősségteljes felgyorsítása és a hatás fokozása érdekében a következő területeken:

  1. A fenntartható faanyagtermesztést támogató közpolitikák és szabályozási keretek előmozdítása. A prioritást élvező intézkedések a következők: (i) az erdők és a kapcsolódó fakínálat fenntartható kezeléséhez és a rostbiztonság biztosításához szükséges szabályozások, valamint az erdészeti monitoring- és döntéstámogató rendszerek azonosítása, kidolgozása és aktualizálása, és (ii) a tudásrendszer szélesebb körű megosztása más országokkal.
  2. Az építőiparban történő fokozott fahasználat előtt álló akadályokat csökkentő közpolitikák és szabályozási keretek előmozdítása. A prioritást élvező intézkedések közé tartoznak: (i) zöld közbeszerzés és a fenntartható fa építőipari felhasználásának állami támogatása a magánszektorban, (ii) építési szabályzatok kidolgozása vagy frissítése, és (iii) adókedvezmények és/vagy iránymutatás a kormányok számára.
  3. A rendszerszintű együttműködés támogatása, valamint a tudáshoz és támogatáshoz való hozzáférés megkönnyítése. A kiemelt intézkedések közé tartoznak: (i) a vonatkozó adatbázisok minőségének javítása, a hiányosságok kezelése és a vonatkozó adatbázisokhoz való hozzáférés megkönnyítése, valamint a fenntartható faanyagbeszerzésre vonatkozó állami politikák, illetve a kereslet és kínálat feltérképezése, és (ii) a tudás- és technológiaátadás, az oktatás és a képzés az e téren tevékenykedő szereplők (hagyományos és nem hagyományos) sokszínűsége számára, hogy egy együttműködőbb és hatékonyabb közösség jöjjön létre.
  4. A finanszírozás mozgósítása és a kockázatvállalási képesség növelése. A prioritást élvező intézkedések közé tartoznak: (i) a faanyagtervezés és -építés területén a kutatás-fejlesztésbe történő beruházások növelése, (ii) az állami és a magánszektor közötti partnerségek ösztönzése, és (iii) a finanszírozási programokhoz való hozzáférés javítása és/vagy megkönnyítése.
  5. A társadalmak bevonása. A koalíció a “fakultás” felülről lefelé történő előmozdításán fog dolgozni a fenntartható erdőgazdálkodás, a körforgásos erdei biogazdaság és a zöldebb építés támogatása érdekében; továbbá kísérleti projektek és mentorálás kidolgozása a globális déli és északi országokon belül és között, valamint a városok közötti elkötelezettség.

A Nemzetközi Fenntartható Erdőgazdálkodási Koalíció (ISFC) üdvözli a COP28 konferencián ma tett bejelentést, amely támogatja, hogy a faanyag építőiparban való felhasználását jelentősen növelni kell, ami létfontosságú szén-dioxid-mentesítési stratégia.

Dr. David Brand, az ISFC alapító elnöke elmondta: “Az építőipar és az épített környezet a globális kibocsátások több mint egyharmadáért felelős, ezért létfontosságú, hogy az országok gyorsan lépjenek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a tárolt szén-dioxid mennyiségének növelése érdekében az épületekben felhasznált fa mennyiségének növelése révén. A műanyagokat szálasanyag-alapú termékekkel kell helyettesítenünk, és a fenntartható módon előállított bioalapú anyagokat a textíliákban, az üzemanyag- és gyógyszergyártási rendszerekben is be kell vezetnünk. Örülünk, hogy a Nemzetközi Fenntartható Erdészeti Koalícióra külön hivatkoznak a bejelentés alátámasztó dokumentációjában.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: AFP

Előző cikk

Az oroszországi erdőtüzek hatása Finnország keleti határán

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 208., 2023/50.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések