FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az erdő a mániája

Egy magyar népmeséhez hasonlatos Petruzsán Krisztián története, ahogyan az ország délkeleti szegletében élő vendéglátósból a TV2-csatornán futó Erdőmánia című műsor arca lett.

Ehhez a három próbatétel helyett az kellett, hogy már gyerekkora óta vonzza a természet, felnőttként pedig fotókon, majd videókon megörökítette és közzétette nem mindennapi erdei élményeit.

Magyarországon elsőként készített silence típusú bushcraft videókat, amik aztán nagy nézettséget és követőtábort értek el közösségimédia-csatornáin. Sikere pedig felkeltette az Erdőmániát megálmodók figyelmét is.

Vendéglátásban dolgozó szüleivel gyakran horgászott a Körösökön, keresztapjával a közeli erdőkben vadászott, többször pedig heteket időzött unokatestvérével egy sátorban a folyóparton. Ezeknek az élményeknek köszönhetően Krisztiánt már gyerekként foglalkoztatták az erdő élővilágának összefüggései, így erdésznek készült. Szülei azonban úgy vélték, a modern világban könnyebb elhelyezkedni informatikusként, ezért erre a pályára terelték. El is kezdte középfokú informatikai tanulmányait, az iskolát azonban nem fejezte be, inkább a családi hagyományt folytatva ő is a vendéglátásban helyezkedett el.

Mintegy húsz évet dolgozott a Gyulai Várfürdőben, de szíve továbbra is az erdőbe húzta. Hogy megörökítse az ott látottakat, fényképezőgépet vásárolt, és még egy fotográfus-tanfolyamot is elvégzett.

Természetfotóit közzétette saját közösségimédia-oldalain, majd videókban „tudósított” az erdőben töltött idejéről, élményeiről. Filmjeiben bemutatta, miképp kell a természetben boldogulni, hogyan tudunk tüzet csiholni, menedéket készíteni, a szabadban főzni a magunkkal vitt eszközök segítségével. Bushcraft videóit ráadásul silence stílusban készítette, vagyis nem szólalt meg a felvételeken.

„Feszélyezve éreztem magam, ha beszélnem kellett a kamerába, frusztrált, hogy szinte látom magam az objektív lencséjében. Szerettem volna, ha a látottak, a természet miliője és a bemutatott tevékenységeim beszélnének helyettem. Ezek a kimozduláshoz kedvet csináló, az erdőben hasznosítható trükköket ismertető videók idővel egyre több követőt és nézőt vonzottak.”

A bushcraft videókkal párhuzamosan elindította a viking életformát bemutató sorozatát is, amely főként az ősi, az erdőben élő, gyűjtögető, menedéket készítő, a szabadban alvó nomád életmódot szimulálja. A történelmi hűség kedvéért a felvételek során Krisztián csak a viking hagyományoknak megfelelő, sokszor saját készítésű eszközöket használ.

„Volt, hogy négy napot töltöttem egyhuzamban az erdőben, legalább negyven kilós felszereléssel a hátamon, és megesett, hogy mínusz 17 °C-ban is kinn aludtam éjjel. Az ember ilyenkor próbálja feszegetni a határait, igyekszik minél nagyobb kihívást keresni, és ha probléma adódik, azt higgadtan és leleményesen kezelni, hiszen csak magára számíthat. Videóim egyre népszerűbbek lettek, amit a feleségemnek is köszönhetek. Nemcsak messzemenően támogatott és építő kritikáival segítette munkámat, hanem három kislányunkról is gondoskodott, míg távol voltam.”

A nagy nézettség a szponzorok figyelmét is felkeltette, de Krisztián úgy érezte, meghasonulna önmagával, ha olyan eszközöket reklámozna, amiket nem szívesen használ. Ezért kizárólag csak azokkal működik együtt, amelyek termékeit kedveli, megbízhatónak tartja.

Petruzsán Krisztián történetében a legújabb és egyben legnagyobb fordulatot az hozta, hogy Lomniczi Gergely és Merena Rudolf, az Erdőmánia megálmodói és alkotói is felfigyeltek rá. Felajánlották neki, hogy ő vezethetné a TV2 televíziós csatornán 2023 júliusában indított Erdőmánia című, tizenhárom részes heti magazinműsort.

„Hamar döntenem kellett. Egyeztettem a feleségemmel, aki annak ellenére is bátorított, hogy a forgatások miatt hetente három-négy napot a családomtól távol kellett töltenem. Ezen kívül az is fontos volt számomra, hogy a műsor értéket közvetít az emberek felé. Az Erdőmánia célja ugyanis az, hogy a nézők betekinthessenek az erdész szakma kulisszái mögé. Belelássanak az erdő életébe, körforgásába, működésébe, és a háttérben folyamatosan zajló tudományos és erdőgazdálkodási munkába, amire szükség van, hogy szép, egészséges és fenntartható erdeink lehessenek. Az erdő körforgásának, az erdészek munkájának a bemutatása mellett a műsor ráirányítja a figyelmet arra, hogy a fa mint megújuló alapanyag milyen fontos szerepet játszik a mindennapi életünkben, gondoljunk csak a bennünket körülvevő fa bútorokra, használati tárgyakra, művészeti alkotásokra vagy a téli tüzelőre.

Nem utolsósorban a klímaváltozás erdőket érintő hatásairól is szólnak a szakemberek a műsorban, ismertetik, mely fajok képesek az alkalmazkodásra, és várhatóan melyek lesznek az áldozatai a melegedésnek.”

A természetet tisztelő, az erdőben otthonosan mozgó, a tudományos eredmények iránt őszintén érdeklődő Krisztián a tizenhárom rész leforgatása során saját ismereteit is bővítette, leküzdötte kamera előtti szorongásos lámpalázát és rengeteg hiteles, a szakmájában elhivatott erdésszel beszélgetett, közülük sokakkal az állami erdészeti társaságoknál találkozott. A sorozat első évada a TV2-n véget ért, azonban Krisztiánnal elindul az Erdőmánia Youtube-csatornája, ahol érdekes, új és kibővített tartalommal továbbra is nézhető lesz. Újabb részeket is terveznek készíteni, amelyekben a tv-műsor adta kereteknél részletesebben foglalkoznak az erdőkkel kapcsolatos témákkal.

Az újabb videók forgatása mellett szeretne minél több időt tölteni a két tizennégy éves iker- és a hétéves lányaival, illetve a már tizenhat éve boldog házasságban élő feleségével. Jövőbeli tervei között szerepel, hogy fakultatív programok keretében óvodás, iskolás gyerekeknek mutathassa be az erdő ökoszisztémában betöltött szerepét. Azt az elvet vallja, hogy mindannyian tehetünk környezetünk megóvásáért, és közös felelősségünk, hogy unokáink is élvezhessék az erdőket. Ehhez pedig minél korábban kell kezdeni a gyerekek környezeti nevelését, amelyet személyes példájával is igyekszik támogatni.

Fotók: bushcraft_staywild
forrás: A Mi Erdőnk

Előző cikk

Forest Europe - erdők a jövőért

Következő cikk

Ahol titkos őzek foga rág



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések