FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Erdészeti EU-szimpózium

Berlinben, a Német Erdőgazdasági Tanács (DFWR) által szervezett Erdészeti EU-szimpóziumon tartott előadásában Feldman Zsolt a magyar erdőgazdálkodás klímavédelmi céljait és a társadalom felé történő nyitásának eredményeit mutatta be. Emellett hangsúlyozta, hogy az erdőgazdálkodást érintő uniós döntések meghozatalába fontos az erdészek bevonása.

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint az európai erdők jövőjét, az erdőgazdálkodókat érintő uniós jogalkotási javaslatok megvitatása Brüsszelben gyakran nem az agráriumért felelős, hanem a környezetvédelmi vagy éppen energiaügyi döntéshozó fórumokon történik, lényegében az érintett ágazat bevonása nélkül. Az erdőgazdálkodás kulcsfontosságú, átfogó terület a természetvédelem, valamint az éghajlatváltozás enyhítése és az ahhoz való alkalmazkodás szempontjából is, de ezeken a területeken akkor lehet sikeresen fellépni európai szinten, ha összehangolják a különböző szektorok érdekeit – fogalmazott.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy az erdészeti kérdések uniós hatáskörbe vonására irányuló kísérleteket továbbra is el kell utasítani, a szubszidiaritás elvét fenn kell tartani. A klímavédelem szempontjából kulcsfontosságú magyarországi erdők például évente 4-5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg, és a fatermékek használata körülbelül ugyanennyi szén-dioxid kibocsátását váltja ki.

Az államtitkár a résztvevőknek bemutatta azokat a magyar erdészeti programokat, mint például a Településfásítási Program vagy az Újszülöttek Erdeje program, amelyek  annak a társadalmi bázisnak a kiszélesítését szolgálják, akikre építve közösen lehet az erdők érdekében dolgozni. 

Beszámolt arról is, hogy az elmúlt 100 évben Magyarország erdeinek területe megduplázódott, ami a magyar erdészek munkájának eredménye.

A Német Erdőgazdasági Tanács Németország jelentős erdészeti ernyőszervezete, amely 41 tagszervezete, tagintézménye és tagvállalata által a teljes németországi erdőgazdálkodási ágazat mintegy harmadának, azaz kb. 4 millió hektáron gazdálkodó, több mint 2 millió erdőtulajdonosnak az érdekképviseletét látja el.  

A szimpózium célja a fenntartható, multifunkcionális európai erdők fontosságának hangsúlyozása, továbbá a nemzetek közötti együttműködés elősegítése volt. A magyar delegáció célja a német, osztrák, szlovák és lengyel előadók részvételével zajló rendezvényen a jelentős erdőterülettel rendelkező európai országok erdészeti együttműködésének erősítése az európai uniós döntéshozatali folyamatokban.

forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

Erdeink a klímaváltozás viharában videópályázat nyertesei

Következő cikk

Impulzusok a lakásépítéshezStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések