FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fákat a jövő generációnak ültetjük

Feldman Zsolt, faültetés országfásítás, Demjén

Az Agrárminisztérium elkötelezett a zöld, élhetőbb környezet megteremtése mellett, ezt a célt szolgálja a Településfásítási Program is – jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, csütörtökön Demjénben.

Az államtitkár emlékeztetett, az agrártárca még 2019-ben indította útjára az Országfásítási Programot, amelynek hosszú távú célkitűzése, hogy 2030-ra 27%-ra nőjön az ország fával borított területe. Hozzátette, jó úton haladunk, hiszen az elmúlt két és fél évben a Vidékfejlesztési Program keretében az új erdők telepítésére benyújtott támogatási kérelmek meghaladták a 42 ezer hektárt. Kifejtette, nemcsak az erdőterületet kell növelnünk, hanem a települések zöldítése is fontos feladat. Minden egyes fa hozzájárul ugyanis az ország környezeti állapotának javításához. Az Agrárminisztérium ezért az egész országra kiterjedő fásítási mozgalmat indított. Ennek része a 10 ezer lélekszám alatti települések számára elérhető Településfásítási Program.  Az 1,5 milliárd forintos kezdeményezés két üteme alatt 1350 településen összesen 36 ezer sorfát ültetnek el – emelte ki Feldman Zsolt.

Feldman Zsolt, faültetés országfásítás, Demjén

Az államtitkár kitért arra is, hogy egyre több település vesz részt a fásítási programban, ezzel is sokat téve a környezetünk megóvása és a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében. A Heves megyei Demjén 15 db fát nyert a pályázaton, amelyeket a község négy helyszínén helyeznek a földbe. A program során tavasszal összesen 19 megyében 364 településen 10 000 db fát ültetnek el a helyi állami erdőgazdaságok, erdész szakemberek közreműködésével országszerte. Feldman Zsolt hangsúlyozta, az agrártárca ezzel a környezetvédelmi kezdeményezésével a legnagyobb belterületi fásítási programot valósítja meg a rendszerváltozás óta.

forrás: AM Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Településfásítás - Maroslele

Következő cikk

Javában zajlik a tavaszi faültetési programStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések