FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Impulzusok a lakásépítéshez

Németország: a 30 szövetség – köztük a Német Faipari Tanács (DHWR) – által közösen megfogalmazott “Impulzusok a lakásépítéshez” című állásfoglalás bemutatásakor Erwin Taglieber, a DHWR elnöke összefoglalta a fő követeléseiket.

Erwin Taglieber

“Az építőipar és a lakáspiac kettős válsága miatt a német kormánynak gyorsan és határozottan kell cselekednie, hogy megakadályozza az ország súlyos gazdasági és társadalmi felfordulását. A nulla kamatláb-politika hirtelen megszűnése, párosulva a többek között az ukrajnai háború következtében bekövetkezett költségnövekedés miatti mély gazdasági visszaeséssel, masszívan befolyásolja az új építési tevékenységet egy olyan időszakban, amikor az új lakásokra olyan sürgősen van szükség, mint az újraegyesítés óta soha.

Ugyanakkor az építőiparnak végre nagyobb mértékben kell hozzájárulnia az éghajlatvédelemhez. Ehhez több klímabarát faépítésre és a megfelelő támogatásra van szükség!

Az állásfoglalást aláíró szervezetek

30 szövetség közös állásfoglalásával (ide kattintva letölthető) követeljük, hogy a német kormány végre a gyakorlatba ültesse az építő- és lakásépítő iparra vonatkozó őszi bejelentéseit.

Konkrét követelések

Közösen követeljük, hogy az éghajlatbarát új építkezések (KFN) támogatását növeljék és stabilizálják, hogy az hosszú távon beruházásokat indíthasson el, és elkerülhessük a rövid távú támogatások törlését. Tervezési biztonságra van szükség. A támogatások egyik napról a másikra történő felfüggesztése, ahogyan az a múltban történt, mérgező a fogyasztói bizalom és a növekedés szempontjából.

Az egyeztető bizottságban a szövetségi államokat is felszólítják, hogy a közjó érdekében engedjenek, például a lakásépítésnek kedvező “degresszív értékcsökkenés” révén az értékcsökkenési lehetőségek jelenleg még mindig blokkolt javításával.

A meglévő épületek klímavédelmének sürgős javítása érdekében több pénzeszközre van szükség a felújításokra. Sajnos ez jelenleg erős hátrányban van a fűtéscsere támogatásával szemben.

A hatékonysági intézkedések javított támogatási arányainak törlése és a költségvetési válság következtében a sorozatos felújítások finanszírozásának megszüntetése ezért végzetes.

A megbízhatóság, az épületburokkal és a technológiával kapcsolatos intézkedések támogatási arányainak harmonizálása, valamint a bérbeadók és a tulajdonosok támogatási jog szerinti egyenlő elbánása kiemelten fontos az építőipari klímacélok hatékony elérése szempontjából.

A közös állásfoglalásban megfogalmazott követeléseket most azonnal végre kell hajtani!”

szerk/ford: Tóth János, forrás: DHWR

Előző cikk

Erdészeti EU-szimpózium

Következő cikk

Fapiaci Kerekasztal harmadszor



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések