FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőipari munkareggeli a Reichstag-ban

Erwin Taglieber, a DHWR elnöke, Georg Schirmbeck, a DFWR elnöke, a Bundestag tagjai és a vállalkozások képviselői 2024. március 21-én Berlinben.

Németország: A német erdészeti és faipari ágazatnak moratóriumra van szüksége, hogy megvédje magát a túlzott bürokráciától. Az új törvények, az általános szabályozások és a bizalmatlanság nem jelentenek megoldást az erdő, a gazdaság és a társadalom többszörös válságára. Ehelyett mozgástérre és tervezési biztonságra van szükségünk az éghajlati célok eléréséhez és a munkahelyek megőrzéséhez a jövő iparágában. Ez világossá vált a mai parlamenti reggelin a berlini Reichstag épületében, amelyen az Erdészeti és Faipari Platform és támogatói, a Német Erdészeti Tanács (DFWR) és a Német Faipari Tanács (DHWR) számos kormányzati és ellenzéki politikust fogadott.

Erwin Taglieber, a DHWR elnöke, Georg Schirmbeck, a DFWR elnöke,

A megbeszélések középpontjában a szövetségi erdőtörvény (BWaldG) módosítása állt, amelyet a szövetségi kormány egyes részei kezdeményeznek, valamint a nemzeti biomassza-stratégia (NABIS) tervei és az erdőirtás elleni uniós rendelet (EUDR) nemzeti végrehajtása. Stefan Pratsch (Bajor Erdészeti Minisztérium) felvázolta az EUDR végrehajtásával kapcsolatos kihívásokat. A rendelet egyre inkább a szövetségi politika középpontjába került, miután a szövetségi államok a közelmúltban a mezőgazdasági miniszterek konferenciáján (AMK) ellenezték a tervezett végrehajtást a jelenlegi formájában, és felszólították a szövetségi kormányt, hogy halassza el azt. “Úgy véljük, hogy a szövetségi államok határozott álláspontja teljes mértékben megerősíti azt az értékelést, amelyet többször is eljuttattunk a szövetségi mezőgazdasági minisztériumhoz. Az AMK egyértelmű felhatalmazást fogalmazott meg a szövetségi kormány számára, hogy cselekedjen. Ezt végre kell hajtani. Emellett a szövetségi kormánynak alapvetően többet kell tennie a német erdészet és faipari ágazat érdekeinek európai előmozdítása érdekében. Fontos számunkra, hogy a képviselőknek a terepről tudtunk beszámolni és érveinket illusztrálni” – hangsúlyozta a platform szóvivője, Erwin Taglieber, a DHWR elnöke.

A Németországban fenntarthatóan termelt fára van továbbra is szükség van

Prof. Matthias Dieter, a Thüneni Erdészeti Intézet igazgatója és az Erdészeti Tudományos Tanácsadó Testület tagja hangsúlyozta, hogy hosszú távon szükség van a fára, mint a legmagasabb színvonalon előállított hazai nyersanyagra. Ismertette a hazai erdőkben a felhasználási korlátozások fokozódása esetén bekövetkező áthelyezési tendenciákat és az ezzel járó következményeket a világ más részein. A platform szóvivője, Taglieber összegezte: “A 21. században beköszöntő fordulópont ellenére is Németországban a hazai, ökológiai és megújuló nyersanyagok beszerzésében rejlő erősségeinkre kell összpontosítanunk”.

Meg kell állítani a lekezelő szabályozások áradatát és a szövetségi kormány és az Európai Unió által fenyegető, a mindennapok részét régóta képező dokumentációs követelmények elburjánzását. Nincs szükségünk újabb szabályozásokra a színes, klímastabil és termő erdők fejlesztéséhez és átalakításához. Amire szükségünk van, az a helyszíni szakértőkbe vetett bizalom, a finanszírozás tervezési biztonsága és a tényeken alapuló politikai döntések. Ma van az erdők nemzetközi napja. Az ENSZ mottója: “Erdők és innováció. Új megoldások egy jobb világért”. A jelenlegi szövetségi politika azonban nem ad mozgásteret az innovációinknak, és nem támogatja az alapvető munkát, ami annyira fontos. A lejárt Erdészeti Klímaalap gyengíti Németország nemzetközi tekintélyét az erdészeti kutatás központjaként. Sürgősen szükség van pótlólagos finanszírozásra” – követeli Georg Schirmbeck, a platform helyettes szóvivője és a DFWR elnöke.

“Egyszerűen több levegőhöz kell jutnunk” – figyelmeztet Schirmbeck és Taglieber. Az Erdészeti és Faipari Klaszter együttesen hajlandó hozzájárulni az éghajlati válság megoldásához és a gazdasági stabilitás biztosításához. Schirmbeck és Taglieber: “A hazai fa nyersanyagnak központi szerepe van az éghajlati célok elérésében és Németország fenntartható gazdasággá történő folyamatos átalakításában. Mi ezt szeretnénk teljesíteni. Ezt az üzenetet a német Bundestag tagjai ma jól fogadták.

Az Erdészeti és Faipari Platformról:

A Plattform Forst & Holz a Deutsche Forstwirtschaftsrat e. V. (DFWR) és a Deutscher Holzwirtschaftsrat e. V. (DHWR) ernyőszervezetek egyesüléséből jött létre, és az erdészeti és faipari klaszter mint faipari lánc közös érdekeit képviseli az erdőtől a végtermékig.

Az évi 181 milliárd eurós összforgalommal, 128 000 vállalkozással és 1,1 millió alkalmazottal a faalapú értékteremtés nagy jelentőséggel bír a németországi gazdasági erő és foglalkoztatás szempontjából, és különösen a vidéki területeken az egyik kulcsfontosságú ágazatnak számít.

szerk/ford: Tóth János, forrás: FHP/DHWR 03-21

Előző cikk

Erdészeti szaporítóanyagok jogi környezete

Következő cikk

Gemenc Zrt. FSC® erdőgazdálkodási auditja



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések