FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EGGER: stabil üzleti fejlődés és növekedés

A tiroli St. Johannban (AT) székhellyel rendelkező EGGER csoport a 2023/2024-es pénzügyi év első félévét (2023. október 31-i fordulónap) 2,1 milliárd eurós konszolidált árbevétellel zárta (-7,0% az előző évhez képest). Az üzleti környezet kihívást jelentett a tartósan magas infláció, a magas kamatlábak, az ingadozó nyersanyagárak és a geopolitikai válságok miatt. A helyzetre való tekintettel a faalapú anyagokat gyártó vállalat elégedett a 2023/2024-es év első félévének stabil fejlődésével.

Thomas Leissing, az EGGER Csoport pénzügyi igazgatója és a csoportvezetés szóvivője: “A pénzügyi évünk első hat hónapja nagyon megterhelő volt. A sok régióban tartósan magas infláció, a lakásvásárlásra vonatkozó szigorúbb tőkekövetelmények és a globális geopolitikai bizonytalanságok a fogyasztás általános gyengüléséhez és a kereslet csökkenéséhez vezettek szinte minden piacon. Több mint 11.000 alkalmazottunk erőfeszítéseinek köszönhetően mégis arról számolhatunk be, hogy a csoportszintű értékesítés csak kismértékben csökkent. Különösen örülünk annak, hogy 2023/2024 első félévében sikeresen tudtunk stratégiai szempontból előremutató döntéseket kezdeményezni, mint például a 22. termelőüzemünk megvásárlása Markt Bibartban (DE) és az EGGER Csoport éghajlatvédelmi kötelezettségvállalása a Net Zero 2050 cél érdekében.”

A kereslet csökkenése
2023/2024 első félévében az EGGER Csoport 2097,8 millió euró árbevételt (-7,0% 2022/2023 első félévéhez képest) és 299,2 millió euró EBITDA-t ért el.
(-15,4% az előző évhez képest). Az EBITDA ráta 14,3%, a saját tőke aránya magas, 44,9%-os szinten van.
Ez az eredmény tükrözi az elmúlt hat hónap rendkívül változékony általános körülményeit. Az árbevétel és a nyereség csökkenése aránytalanul nagy mértékben érintette a padlóburkolatok, az OSB és a faipari termékek területét. Az előző évi időszakot azonban részben még mindig kivételesen jó piaci környezet és árrésszint jellemezte. A faépítéshez és a padlóburkoláshoz használt termékeket most közvetlenül érinti az építőipar visszaesése. A Caorso (IT) üzem első ízben bevonása, amelyben az EGGER 2022 vége óta többségi részesedéssel rendelkezik, pozitívan hatott a bútorok és belsőépítészet számára készült dekoratív termékek területén a bevételek alakulására. Emellett a Lexingtonban (NC, USA) található üzem az USA-ban további piaci terjeszkedésnek köszönhetően volumennövekedést ért el. Összességében ezek a hatások a csoportszintű árbevételhez és eredményhez vezettek, amelyek kissé elmaradtak az előző évi szinttől.

Hosszú távú befektetési stratégia
Az EGGER Csoport stratégiájának mindig is része volt a folyamatos fejlődés. A jelenlegi változékony piaci környezetben is következetesen tartja magát ehhez a stratégiához, és folyamatosan beruház a meglévő üzemekbe, hogy azok a technológia élvonalában maradjanak, illetve tovább bővüljenek. A 2023/2024-es év első felében a beruházások összege 238,6 millió euró volt (229,7 millió euró az előző év azonos időszakában). A fókuszterületek az aktív visszafelé integráció kiterjesztése és a fenntarthatósági teljesítmény további növelése voltak. A körforgásos gazdaság előmozdítására irányuló erőfeszítések kulcsfontosságú témát jelentettek, amelyet az EGGER az újrahasznosított fa feldolgozására szolgáló létesítményekbe és saját gyűjtőhelyeibe beruházásokkal kezelt.

Az éghajlatvédelem érdekében: Az EGGER út a Net Zero felé
Az év első felében az elkövetkező évek jelentős beruházásainak alapjait is lerakták. Az EGGER-csoport elfogadta klímastratégiáját, amely 2050-re tűzte ki végső célként a Net Zero-t. Az EGGER a párizsi klímaegyezménynek megfelelően elkötelezte magát az éghajlatra ható üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése mellett. A családi vállalat kifejezetten a csökkentésre összpontosít, nem pedig a saját értékláncon kívüli kompenzációra. A vállalat számos területén átfogó intézkedések szerepelnek a stratégiai napirenden, és úttörő jellegű időközi célokat határoztak meg a 2030-ig tartó időszakra. 2030-ig a vállalat saját üzemeiből származó közvetlen kibocsátást (Scope 1) legalább 30%-kal, a vásárolt energiából származó közvetett kibocsátást (Scope 2) legalább 40%-kal, valamint a közvetett upstream és downstream kibocsátást (Scope 3) legalább 10%-kal csökkentik. A célok megvalósítása érdekében olyan intézkedéseket terveznek, mint további biomassza erőművek és fotovoltaikus rendszerek, amelyek tovább segítik a fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenedést.

További növekedés: 22. üzem Markt Bibartban (DE)
Az EGGER történetében újabb mérföldkő alapkövét tették le a Markt Bibartban (DE) található forgácslapgyár megvásárlásával. Ezzel a további telephellyel a németországi főpiacon az EGGER-csoport immár 22 üzemmel rendelkezik. A korábban a Rauch csoporthoz tartozó üzemre vonatkozó adásvételi szerződést 2023. szeptember 8-án írták alá. A sikeres zárás november elején, nem sokkal a pénzügyi év első félévének vége után következett.

A második félévre vonatkozó kilátások bizonytalanok
Az általános gazdasági kilátások továbbra is nagyfokú bizonytalansággal jellemezhetőek, ezért az EGGER a 2023/2024-es pénzügyi év második felére visszafogott eredményvárakozásokkal tekint. A faalapú anyagokat gyártó vállalat a kereslet további csökkenésére számít, részben a szezonális hatások miatt. Az EGGER azonban úgy véli, hogy jól felkészült arra, hogy a jelenlegi makrogazdasági visszaesést ne csak sikeresen átvészelje, hanem a korábbinál erősebben kerüljön ki belőle. A családi vállalkozás több mint 11.000 képzett és motivált munkatársának elkötelezettségére, valamint a világszerte működő ügyfeleivel és partnereivel való további sikeres együttműködésre támaszkodhat. Velük együtt az EGGER meg van győződve arról, hogy teljes mértékben ki tudja használni fenntartható üzleti modelljének előnyeit, erős pénzügyi alapját és korszerű üzemei termelési előnyeit.

Forrás: globalwood.org és egger.com

Előző cikk

Kidőlt fák a Kőszegi-hegységben

Következő cikk

Tilos az erdőkben motorozni



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések