FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei viharkárok Ausztriában és Szlovéniában

Jelentősek a viharkárok Ausztria és Szlovénia erdeiben.

A tiroli vihar utáni takarítási munkálatok folyamatban vannak.

Az erdőtulajdonosok gyors segítséget remélnek, mert a szú fenyeget.

Innsbruck – A nagy vihar után, amely jelentős erdőkárokat okozott Tirolban, most gyorsan megkezdődtek a felszámolási munkálatok. “Sok erdőtulajdonos – különösen Tirol oldalvölgyeiben – háttal áll a falnak” – mondja Josef Hechenberger, az LK elnöke. A tiroli agrárkamara elnöke a kár mértékét pusztítónak nevezi; a károsodott fa összmennyisége egy év átlagos fakitermelésének felel meg. Különösen a véderdő volt érintett.

Hechenberger: “Ha a fát nem dolgozzák fel gyorsan, akkor tömeges szúfertőzés veszélye fenyeget.” Ezért minden erdőtulajdonost arra kér – saját biztonsága érdekében -, hogy a legnagyobb körültekintéssel járjanak el a viharfa feldolgozásakor. Különösen a szélsőséges helyeken csakis szakembereket szabad igénybe venni! A politikusoktól azt várja, hogy gyorsan és bürokráciamentesen segítsenek az érintett erdőgazdálkodóknak. Hechenberger nehéznek minősíti a jelenlegi fapiacot.

A károsodott fa nehezen értékesíthető az erdőtulajdonosok számára

A sérült fa értékesítése különösen “problémás” a távolságok miatt. A katasztrófa faanyag kitermelése már drágább, mint a fa értékesítéséből származó bevétel, és a bevétel még a költségeket sem fedezi. Hechenberger most úgy látja, hogy a hazai fűrészipar “egyértelműen köteles a károsodott faanyag gyors eltávolítására”. Azt is elvárja, hogy “ezt tisztességes áron tegyék”. Az LK elnöke a tartományi és szövetségi politikusokhoz fordult, hogy a katasztrófaalapból minél gyorsabban és egyszerűbben biztosítsanak forrásokat, és növeljék az erdőalapot. Hechenberger szerint nem kérdés, hogy “minden egyes euró, amelyet most az államkasszából az azonnali erdőtelepítésbe és az erdők gondozásába fektetnek be, döntő jelentőségű az érintett régiók jövője szempontjából”.

Eközben Tirolban folytatódnak a nagy vihar utáni takarítási munkálatok. Ezzel egyidejűleg az erdőkben és az infrastruktúrában keletkezett károk helyreállítása is folyamatban van. Az erdőkben hatalmas a kár: becslések szerint mintegy 400.000 köbméternyi faanyagot rongáltak meg az erős széllökések – főként az Ötztal, Pitztal és Inntal völgyeiben, valamint a Zillertalban, de a Wipp és a Stubaitalban is. Ezen kívül 150.000 m3 károsodott fa is van, amit az előző heti vihar okozott. Az LK elnöke rámutatott, hogy az érintett erdőtulajdonosok a kerületi erdészeti felügyelőségekhez és a helyi erdőfelügyelőkhöz fordulhatnak, mezőgazdasági károk esetén az illetékes kerületi agrárkamara az illetékes.

Az erdőtulajdonosoknak mindenképpen le kell állítaniuk a friss fa kivágását

Az érintett erdőtulajdonosok tehermentesítése érdekében felszólította őket, hogy állítsák le a friss fa kivágását, és a felvásárlókkal egyetértésben függesszék fel a meglévő szerződéseket, amíg a helyzet ismét enyhül. Ugyanakkor most már fontos, hogy a károsodott faanyagot gyorsan feldolgozzák és eltávolítsák az erdőből, hogy kifejezetten a kártevők elszaporodása ellen lépjenek fel” – mondta Hechenberger LK-elnök.

A törzs és csúcs törések mellett nagyobb széldöntött területeket is találtak a vihar után. Elsősorban Imst városrész volt érintett – mondta. A Neustift fölötti Kaserstattalm közelében, a Stubaitalban a rendkívül érzékeny védőerdő nagy része elpusztult. A vihar az ottani erdőtulajdonos szerint mintegy 10.000 m3 erdőt, mintegy 20 hektárnyi területet söpört el. A kár több millió euróra rúg.

A Steinachi Kerületi Erdészeti Felügyelőség teljes vízgyűjtő területén szintén több száz fát döntött ki néhány perc alatt, és az egész területen akár 60.000 m3 károsodott fa is kidőlt – magyarázza Florian Riccabona, a Kerületi Erdészeti Felügyelőség vezetője.

Most az osztrák erdőgazdálkodók félnek a szútól

Az erdőtulajdonosok számára most rendkívül nagy kihívást jelent a károk felszámolása, mert a széldöntés mindig csak a kezdete az ilyen károkozásnak – mondta. “A szélverés következménye a szú, amely egy-két év késéssel, egy-két évvel később következik”. Különösen a Stubaitalban lévő Neustiftben volt már nagy a szúfertőzés az elmúlt években. A vihar csak tovább rontott a helyzeten. A széllökések csúcspontjukon elérték a 161 km/h-s sebességet. Közúti és vasúti lezárások, valamint jelentős, néha hosszan tartó áramkimaradások is voltak – különösen a hátsó Ötztalban.

A hőséggel, aszállyal, viharokkal és heves esőzésekkel járó szélsőséges időjárás ma már gyakran összefüggésbe hozható az éghajlatváltozással, amely a tiroli agrárkamara szerint a helyi mezőgazdaság és erdőgazdálkodás számára is komoly kihívásokat jelent. A változások és hatások már ma is érzékelhetőek, ezért a gazdaságok erőfeszítéseket tesznek, hogy alkalmazkodjanak a folyamatosan változó körülményekhez.

Forrás: Wochenblatt

Súlyos viharkárok a szlovén erdőkben

Szlovénia súlyos viharkárokat jelentett az erdőben a júliusi zivatarok miatt. De már ezt megelőzően is feszült volt az erdővédelmi helyzet. Júliusban egy zivatarsorozat súlyos erdőkárokat okozott az Alpok környékén. Ausztria, Németország, Olaszország és Horvátország mellett Szlovénia is jelentett erdőpusztulást.

Több mint félmillió köbméternyi, a vihar által károsított fa

Különösen az ország északi és északkeleti részén a viharok július végéig mintegy 540 ezer köbméter megrongálódott fát döntöttek le. Ez az éves termés mintegy tizedének felel meg. A faanyag mennyisége valószínűleg tovább fog nőni, amint fokozatosan minden területen pontosabb felméréseket tudnak végezni.

Növekszik a szúfertőzés veszélye

A júliusi viharok tovább súlyosbították az amúgy is feszült erdővédelmi helyzetet. A szú már 2022-ben is erősen elszaporodott a rendkívül száraz és forró nyáron, és a megnövekedett kiinduló állomány miatt 2023-ban június végéig már 300 ezer köbméter szúkáros fa volt azonosítható. A szomszédos Dél-Ausztriában tavaly óta katasztrofális a szúhelyzet. Ráadásul az év eddigi részében a szél és a hótörés miatt 430.000 köbméter károsodott fa tovább táplálja a szúveszélyt.

Még több sérült fa

Összességében eddig csaknem 1,3 millió köbméter károsodott faanyag halmozódott fel Szlovéniában, és nem kell prófétának lenni ahhoz, hogy megmondjuk, ez a mennyiség jelentősen növekedni fog.

Forrás: Forstpraxis

Előző cikk

3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia

Következő cikk

Elektromos kerékpárok a Zselicben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések