FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

LUNZ Hub – a nettó nulla kibocsátó földhasználat érdekében

Nagy-Britannia: A maga nemében elsőként egy olyan konzorciumot hoztak létre, melynek célja, hogy segítsen mind a négy brit kormányzatnak (Anglia, Észak-Írország, Skócia és Wales) a földhasználat és a mezőgazdaság, mint az üvegházhatású gázok egyik fő kibocsátó ágazatának korszerűsítésében.

A LUNZ = Land Use for Net Zero (Netto Zeró Kibocsátó Földhasználat) központ a James Hutton Intézet és a Leicesteri Egyetem közös vezetésével a megújuló energiától a talaj szén-dioxid-kibocsátásán át a zöld pénzügyekig bizonyítékokat fog szolgáltatni a földhasználatról, hogy elősegítse a 2050-re elérendő nettó nullához szükséges földhasználati átalakításokat.

A 34 vezető kutató- és érdekképviseleti szervezetből – köztük a Forest Research – álló, a UK Research and Innovation 6,25 millió fontos támogatásával [FATÁJ megjegyzés: ez közel 3 milliárd forintnyi keretösszeg] létrehozott alap kulcsfontosságú szerepet fog játszani abban is, hogy szélesebb körben is kommunikálja a földterület kritikus jelentőségét, valamint azt, hogy miként használják a földet, mint jelentős szén-dioxid-elnyelőt vagy -forrást.

Rebecca Pow erdészeti miniszter elmondta: “A földhasználatunknak jelentős hatásai vannak az egész társadalomra, hiszen hozzájárul az élelmiszerek előállításához, élőhelyet biztosít az élővilág számára, és szén-dioxid-tárolóként hozzájárul a nettó nullához.

Rebecca Pow – Nagy-Britanni erdészeti minisztere

“A Netto Zeró Kibocsátó Földhasználat konzorcium segíteni fog nekünk abban, hogy kifejlesszük a földjeink lehető legjobb kihasználásához szükséges ismereteket. A földhasználat prioritásainak kiegyensúlyozása a nettó nullára való törekvés mellett a különböző ágazatok igényeinek gondos mérlegelését igényli, ezért van szükségünk az ilyen jellegű együttműködésre és tudásmegosztásra, hogy a földhasználatot az emberek és a nettó zéró érdekében működőképessé tegyük.” – tette hozzá.

A mezőgazdaság és a földhasználat jelentős hatással van az üvegházhatású gázok (ÜHG-k) kibocsátására, valamint számos más környezeti, társadalmi és gazdasági eredményre, de a szén-dioxid-mentesítés irányába tett előrelépés elmarad a többi ágazathoz képest.

A COP28 konferencián nemrégiben bejelentett, a fenntartható mezőgazdaságról, az ellenálló élelmiszerrendszerekről és az éghajlat-változási fellépésről szóló nyilatkozat kimondja, hogy az Egyesült Királyság kormánya a földhasználat és az éghajlatváltozás terén a közfinanszírozás növelésével és a tudományosan megalapozott megoldások elterjesztésével kíván fellépni, és a LUNZ kulcsfontosságú szerepet fog játszani ezeknek az intézkedéseknek a megvalósításában.

A földhasznosítás szükséges átalakító változás elérése a kormánynak a világszínvonalú kutatáshoz és innovációhoz való hozzáférésétől, valamint a különböző fontos érdekelt felek közötti együttműködés újszerű megközelítésétől függ.

Lee-Ann Sutherland

A központ társvezetője, Lee-Ann Sutherland professzor (The James Hutton Institute) elmondta: “A földhasználat mögött álló tudomány rendkívül összetett. Számos gazdasági, társadalmi és környezeti tényező befolyásolja, és tovább bonyolítja a változó bizonyítékbázis, az új piaci erők, az új adatok és modellek megjelenése, valamint az olyan bomlasztó technológiák, mint a mesterséges intelligencia.

“Célunk, hogy áthidaljuk a kutatók és a politikai döntéshozók közötti szakadékot, és munkánk a konkrét politikai döntéshozói igények kielégítésére összpontosít, és a szükséges bizonyítékokat a szükséges formátumban és időkeretben biztosítjuk számukra.”

A kihívás középpontjában annak megértése áll, hogy miként lehet átalakító változásokat elérni, és a javasolt megközelítések hatásának előrejelzése többféle környezeti, társadalmi és gazdasági eredményt figyelembe véve.

A központ megközelítésének központi eleme a hihető és innovatív nettó nullára vonatkozó forgatókönyvek és a kapcsolódó útvonalak kidolgozása lesz – olyan fejlett modellezési módszereken alapuló újszerű eszközök, amelyek képesek megjósolni a különböző szakpolitikai beavatkozások hatását különböző mérőszámok tekintetében.

szerk/ford. Tóth János, forrás: Forestry Journal 01-23

Előző cikk

10 millió Fa - 2023. év eredményei

Következő cikk

A fák új éve - TU BISHVAT



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések