FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faanyag az Építőiparban Ütemterv

Anglia: A fa építőanyagként való használatának előmozdítása és a tűzbiztonsággal kapcsolatos aggályok kezelése szerepelnek a régóta várt tervezetben meghatározott kulcsfontosságú intézkedések között, amelyek célja a faanyag építőipari felhasználásának növelése.

Az olyan fafajokat, mint a sitka fenyő, széles körben használják az építőiparban (Kép: FJ/stock/Jack Haugh).

A “Faanyag az építőiparban ütemterv” emellett a faanyagra és a teljes élettartamra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó adatok javítására, valamint a fenntartható fatermékek kínálatának növelésére szólít fel Angliában.

A hétfőn (december 11.) közzétett stratégia hangsúlyozza, hogy csökkenteni kell az Egyesült Királyság importált fától való függőségét. Az országban felhasznált faanyag több mint 80 százaléka külföldről származik, és csak az USA és Kína előzi meg az Egyesült Királyságot a nettó import tekintetében.

“A 2023-as környezetvédelmi fejlesztési tervben elköteleztük magunkat a hazai faanyag- és fatermékellátás fenntartható és hosszú távú növelése és fenntartása mellett. A Woodlands into Management Forestry Innovation Fundon keresztül 7,6 millió fontot ítéltünk oda a hazai faanyagtermelést fellendítő új technológiák és munkamódszerek kifejlesztésére. Az új, jogszabályban előírt erdősítési célunk, amely szerint 2050-re 16,5%-ra kell növelni a fával, erdővel borított területek arányát Angliában, ösztönözni fogja a lombos és a tűlevelű fafajok ültetését is.”

Rebecca Pow erdészeti / természetvédelmi miniszter elmondta: “A fába való befektetés a növekedésbe és a kiegyenlítődésbe való befektetés. Az épített környezet felelős az Egyesült Királyság szén-dioxid-kibocsátásának nagy részéért, és a hazai faanyag felhasználása az építőiparban kulcsfontosságú a kibocsátás csökkentésében.

Rebecca Pow

“A faanyag építőanyagként való használatának előmozdítása a kormány Net Zero stratégiájának kulcsfontosságú része. Ez újítja a gazdaságot, szerepet játszik a zöld munkahelyek teremtésében, és segít a faültetési céljaink elérésében is.”

A miniszterek szerint 2019-ben az angol új építésű lakások mindössze kilenc százaléka volt fából készült, szemben Skóciával, ahol ez az arány 92 százalék volt.

A faanyag az építőiparban ütemtervet a kormányzat már régóta hangoztatja, miközben az iparági szereplők kritikusan viszonyulnak a fa használatának előmozdítására tett erőfeszítéseihez. Egy pártközi képviselőkből álló csoport még 2022 májusában tett közzé egy elmarasztaló jelentést a miniszterek erőfeszítéseiről.

Richard Stanford, az Erdészeti Bizottság vezérigazgatója elmondta: “Ha el akarjuk érni a nettó nulla kibocsátást, akkor több fát kell termelnünk a hazai fák révén, és az épületeinkben lévő faanyag felhasználásával kell megkötnünk a szenet.

Fokoznunk kell a termelő erdőgazdálkodást Angliában, hogy támogassuk a faanyagbiztonságot és csökkentsük túlzott importfüggőségünket, ugyanakkor a biológiai sokféleség növelésével, a vízminőség javításával és a zöldterületekhez való hozzáférés biztosításával kezeljük a természeti válságot.”

Az ütemterv egy olyan időszakban jön létre, amikor Angliában a fenyő ültetvények száma csökkent, miközben az elmúlt években évente több és több lombhullató fafajt ültettek az országban. Ez némi aggodalomra ad okot a faanyag rendelkezésre állását illetően az elkövetkező évtizedekben.

A kiadvány szorosan követi az Angliára vonatkozó nemzeti fastratégiát, amely a szélesebb iparágat érintő számos más probléma mellett az ország ültetvény-telepítési visszaesését is kezelni kívánta.

Stuart Goodall

A Confor vezérigazgatója, Stuart Goodall elmondta: “Az ütemterv elismeri az éghajlatváltozás mérséklésének előnyeit és azt a gazdasági tevékenységet, amelyet egy virágzó és növekvő hazai faellátási lánc eredményezhet.

Az Egyesült Királyság kormányának támogatásával és ösztönzésével a brit fakitermelők hozzájárulhatnak a minőségi fatermékek szállításához, ami csökkenti az Egyesült Királyság importfüggőségét, pozitívan járul hozzá az építőipar szén-dioxid-mentesítéséhez, a szárazföldi hozzáadott értékű gyártáshoz és a minőségi munkahelyek számának növeléséhez Anglia vidéki területein. Ennek kulcsfontosságú része lesz az angliai erdőkből származó faanyagellátás jövőbeni növelése.”

Az ütemterv hét kiemelt téma köré csoportosítva vázolja fel a faanyag építőipari felhasználásának lehetőségeit és akadályait Angliában:

1. kiemelt téma: a faanyagokra és a teljes élettartamra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó adatok javítása, pontosítása
2. kiemelt téma: a fa mint építőanyag biztonságos és fenntartható használatának előmozdítása
3. kiemelt téma: a készségek, a kapacitás és a kompetencia növelése az ellátási láncban
4. kiemelt téma: a fenntartható faanyagellátás javítása
5. kiemelt téma: a tűzbiztonsággal és a tartóssággal kapcsolatos aggályok kezelése a mérnöki faanyagok használatának biztonságos kiterjesztése érdekében
6. kiemelt téma: a biztosítókkal, hitelezőkkel és garanciaszolgáltatókkal való együttműködés fokozása
7. prioritási téma: az innováció és a korszerű faépítési rendszerek előmozdítása

A teljes ütemterv az angol kormányzat honlapján (ide kattintva) olvasható.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForestryJournal / UK Government

Előző cikk

BDF elítéli a finanszírozási politikát

Következő cikk

Királyi faültetés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések