FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Stora Enso – nettó nulla kibocsátás a cél

A Stora Enso vállalja, hogy 2040-re eléri a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást, aláírta a The Climate Pledge (Klímaígéret) című dokumentumot.

A The Climate Pledge tulajdonképpen egy kötelezettségvállalás arra, hogy 2040-re – egy évtizeddel a Párizsi Megállapodás 2050-re kitűzött célját megelőzve – a szén-dioxid-kibocsátás nettó nullára csökkenjen. Az Amazon 2019-ben a Global Optimism vállalattal közösen alapította meg a The Climate Pledge-et, és elsőként írta alá a vállalást. A The Climate Pledge globális vállalatok ágazatközi közössége, amelyek együtt dolgoznak az éghajlati válság kezelésén és a gazdaságunk szén-dioxid-mentesítésének kihívásának megoldásán. [FATÁJ kiegészítés: Jelen cikk megjelenéséig 41 országból, 460 cég csatlakozott – a cégek méretéról sokat elárul, hogy mindösszesen közel 10 millió főt foglalkoztatnak.]

A Klímaígéret aláírásával a nettó nulla kibocsátás elérése a Stora Enso számára logikus lépés azon hosszú távú törekvése felé, hogy 2050-re nettó szén-dioxid-kibocsátásúvá váljon, és 100%-ban regeneratív termékeket és megoldásokat kínáljon. A Stora Enso továbbra is elkötelezett amellett, hogy teljesítse a meglévő 2030-as célját, azaz a 2019-es alapszinthez képest 50%-kal csökkentse az abszolút Scope 1, 2 és 3 kibocsátást. Ez a cél összhangban van az 1,5 fokos forgatókönyvvel, és a Science Based Targets kezdeményezés által jóváhagyott.

A Stora Enso folytatja dekarbonizációs útját az energiahatékonyság javítása és a fosszilis alapú energiaforrásokról a megújuló energiaforrásokra való átállás érdekében. A Stora Enso tovább javítja Scope 3 teljesítményét a hatékonyság növelésével és az értéklánc szén-dioxid-intenzitásának csökkentésével, együttműködve nyersanyag-beszállítóival, logisztikai beszállítóival és ügyfeleivel.

Az éghajlatvédelmi ígéret aláírói vállalják, hogy:

  • Rendszeresen mérik és jelentik az üvegházhatású gázok kibocsátását.
  • A Párizsi Megállapodással összhangban álló dekarbonizációs stratégiákat valós üzleti változások és innovációk révén valósítanak meg, beleértve a hatékonyságnövelést, a megújuló energiát, az anyagok csökkentését és más szén-dioxid-kibocsátás megszüntető stratégiákat.
  • Semlegesítsék a fennmaradó kibocsátásokat további, számszerűsíthető, valós, tartós és társadalmilag előnyös ellentételezésekkel, hogy 2040-re elérjék a nettó nulla éves szén-dioxid-kibocsátást.

Az éghajlat-változási ígéretről bővebb információért kérjük, látogasson el a www.theclimatepledge.com weboldalra.

STORA ENSO
A globális biogazdaság részeként a Stora Enso a megújuló termékek vezető szállítója a csomagolás, a bioanyagok és a faépítés területén, és a világ egyik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa. Hisszük, hogy minden, ami ma fosszilis alapú anyagokból készül, holnap fából készülhet. A Stora Enso mintegy 21 000 alkalmazottat foglalkoztat, és 2022-es árbevételünk 11,7 milliárd euró volt.

szerk/ford.: Tóth János, forrás: Stora Enso

Előző cikk

Környezetbarát chatbot indul

Következő cikk

A boszniai erdők aknamentesítése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések