FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A CO2-eltávolítás tanúsítása

Az Európai Faipari Szövetség (CEI-Bois) és az Európai Fűrészipari Szövetség (EOS) üdvözli az Európai Parlament és a Tanács közötti háromoldalú egyeztetések eredményét a szén-dioxid-kibocsátás-megszüntetés tanúsítási keretrendszeréről (CRCF – Carbon Removal Certification Framework).

A CEI-Bois és az EOS különösen azt a megfogalmazást üdvözli, amely elismeri és támogatja a fa az épített környezet termékeinek szén-dioxid-tároló képességét:
“… a hosszú élettartamú termékekben (mint például a fa alapú építőanyagok) történő ideiglenes szén-dioxid-tárolás a legalább 35 éves időtartamú, és amely a teljes monitoring során nyomon követhető.”

Ez a jóváhagyás hozzájárulhat ahhoz, hogy az építőipar nagyobb mértékben használja a fatermékeket, mivel igyekszik csökkenteni szénlábnyomát és hozzájárulni a zöld megállapodás megvalósításához.

Most már egyértelmű, hogy az EU elismeri, hogy a fatermékekben tárolt szén valóban “kiváló minőségű szén-dioxid-eltávolítás”, amelynek értékét el kell ismerni és ki kell használni a 2050-ig megvalósítandó nettó nulla kibocsátás elérésére irányuló terv részeként.

A fa építési és felújítási termékek széles skálája már létezik, és a faanyagok felhasználását a faanyag építésben való felhasználása bevett gyakorlat, lehetővé kell tennie, hogy felhasználásuk gyorsan növekedjen. ezáltal jelentősen növelve a légkörből eltávolított szén-dioxid mennyiségét már most, és az épített környezetben biztonságosan tárolt szén-dioxidot.

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEI-Bois 02-20

Előző cikk

Európai Ipari Megállapodás

Következő cikk

Folytatódik a földértékesítési program



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések