FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU-konzultáció – Erdészeti Szakértői Csoport

A jelen javaslat a tagállamok tanácsadó csoportja, az Erdészeti Állandó Bizottság létrehozásáról szóló 89/367/EGK tanácsi határozatot módosítaná. Aktualizálná és egyértelműsítené a csoport megbízatását és feladatait, valamint módosítaná a nevét.
Ezzel kapcsolatban 2024. január 23-ig nyilvános (online) konzultáció zajlik.

A javaslat indokai és céljai

A tagállamok és a Bizottság között az erdészeti ágazatban folytatott szorosabb és folyamatosabb együttműködés biztosítása érdekében, támogatva az Európai Gazdasági Közösség agrárstrukturális és vidékfejlesztési politikája keretében kezdeményezett erdészeti intézkedéseket, a Tanács 1989. május 29-én elfogadta az Erdészeti Állandó Bizottság létrehozásáról szóló 89/367/EGK tanácsi határozatot1 (1. cikk).

Az Erdészeti Állandó Bizottság a tagállamok képviselőiből áll, elnöke a Bizottság képviselője (3. cikk).

2019-ben a Bizottság létrehozta a természetvédelemmel és erdőgazdálkodással foglalkozó munkacsoportot, a biológiai sokféleséggel és természettel foglalkozó koordinációs csoport alcsoportját. A munkacsoport fő célja tanácsadás és szakértelem nyújtása a Bizottság számára annak érdekében, hogy az erdei ökoszisztémák és kezelésük szempontjából segítse a 2030-ig tartó időszakra szóló uniós biodiverzitási stratégia, az európai zöld megállapodás és az ezzel összefüggő eljárások, valamint az ENSZ biológiai sokféleségről szóló, 2020 utáni időszakra vonatkozó egyezményének végrehajtását és értékelését. A Bizottságnak a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó új uniós erdőstratégiában megfogalmazott álláspontja szerint „az erdőknek a stratégiában ismertetett, az európai zöld megállapodás célkitűzéseihez – többek között az éghajlat, a biológiai sokféleség és a fenntartható biogazdaság tekintetében – való szélesebb körű hozzájárulása inkluzívabb és jobban összehangolt uniós erdészeti irányítási struktúra kialakítását teszi szükségessé, amely tükrözi az új uniós erdőstratégia valamennyi célkitűzését és az azok közötti kapcsolatokat. Biztosítani kell a különböző szakpolitikák megerősített koordinációját, és elő kell segíteni a multidiszciplináris eszmecserét a szakértők és az érdekelt felek széles körének bevonásával. Tekintettel arra, hogy az európai közvélemény egyre nagyobb érdeklődést tanúsít az uniós erdők jövője iránt, biztosítani kell az irányítás átláthatóságát is, hogy mindenki nyomon követhesse, hogyan segíti a Bizottságot és a tagállamokat az uniós erdőstratégia célkitűzéseinek megvalósításában.”

Az új irányítási struktúra részeként a Bizottság a 89/367/EGK tanácsi határozat európai parlamenti és tanácsi határozat útján történő módosítását javasolja. A Bizottság javaslatot tesz a 89/367/EGK tanácsi határozat módosítására a jogalap és a szakpolitikai hivatkozások aktualizálása, valamint az Erdészeti Állandó Bizottság átnevezése és feladatkörének kibővítése érdekében. A javasolt határozat a tagok kilétét is egyértelműsíteni fogja, biztosítva, hogy a tagállamoknak a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó új uniós erdőstratégia különböző szakpolitikai célkitűzéseinek terén illetékes hatóságai (például: éghajlat, az erdők egészsége, környezet, erdészet, vidékfejlesztés, bioökonómia és további uniós erdőstratégiák) a csoport
tagjai legyenek.

A kezdeményezés adatai

Fórumtéma: Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

A jogi aktus típusa: Határozatra irányuló javaslat

Bizottsági elfogadás szakasza

Véleménynyilvánítási időszak: 2023. november 28. – 2024. január 23.

A Bizottság kíváncsi az Ön véleményére

Ezt az elfogadott jogszabályt 8 héten keresztül lehet véleményezni. A visszajelzésekről az Európai Bizottság összefoglalót készít, amelyet az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak továbbít. Célja, hogy az észrevételek és vélemények hasznos adalékul szolgáljanak a jogalkotási vita során. A beérkezett visszajelzéseket közzétesszük ezen a webhelyen, ezért azoknak meg kell felelniük a véleménynyilvánításra vonatkozó szabályoknak.

Az előterjesztés-javaslat hivatalos magyar szövege itt olvasható.

forrás: EU Have Your Say

Előző cikk

Lovasrendőrök is felügyelik az erdőket

Következő cikk

EU-konzultáció – Erdőmegfigyelés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések