FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Stora Enso profitjavító programja

A továbbra is gyenge és bizonytalan piaci környezet miatt a Stora Enso egy új profitjavító program elindítását tervezi, amelynek célja a működési EBIT éves szinten 80 millió eurós javítása. Ez mintegy 1000 fős potenciális létszámleépítést eredményezhet (a jelenlegi 21 000 alkalmazottból).

A helyi jogszabályokkal összhangban lévő helyi változtatási tárgyalások megkezdődnek, amint az országspecifikus tervek részletesebbé válnak. A nyereségjavító program végrehajtása új termelési helyszínek bezárása nélkül valósulna meg.

A megtakarítások többsége 2025 folyamán valósulna meg, a létszámcsökkentések nagyobb részét pedig a tervek szerint 2024 első felében hajtanák végre. A létszámcsökkentések, hatékonyságjavítások és szinergiamegoldási lehetőségek valamennyi üzletágat és csoportfunkciót érintenék, és az adott szervezetek méretét tükröznék.

“Bár nehéz, de ez a terv szükséges a hosszú távú sikerünk és versenyképességünk biztosításához. Tavaly befejeztünk egy szerkezetátalakítási programot, amelynek eredményeképpen szinergiamegoldási lehetőségeket azonosítottunk, amelyeket az új nyereségjavítási kezdeményezésünkkel tervezünk kezelni. A makrogazdasági és geopolitikai környezet tartós gyengeségével kell szembenéznünk, és a stratégiánkkal összhangban lévő alapvető üzleti tevékenységekre kell összpontosítanunk. Ezzel a programmal megerősítenénk a nyereségességre való összpontosítást, így versenyképesebbé és ellenállóbbá válnánk a piaci bizonytalanságokkal szemben” – mondta Hans Sohlström, a Stora Enso elnök-vezérigazgatója.

A tervezett létszámleépítésről addig nem születnek döntések, amíg a helyi szabályozásoknak megfelelően le nem zárulnak a változási tárgyalások.

A Stora Enso tavaly év végén zárta le a 2023 júniusában indított szerkezetátalakítási programját. A program eredményeképpen az éves működési EBIT 110 millió euróval javult, és 1150 munkavállaló leépítése valósult meg.

STORA ENSO

Teljes év 2023 (előző év adataihoz viszonyítva)

  • Az árbevétel 9.396 (11.680) millió euró volt.
  • A működési EBIT 342 (1.891) millió euró volt.
  • A működési eredmény (IFRS) -322 (2 009) millió euró volt.
  • Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) -0,45 (1,97) euró volt, a valós értékelések nélküli EPS pedig -0,73 (1,55) euró.
  • A nettó adósságállomány 1,314 millió euróval 3,167 (1,853) millió euróra nőtt a De Jong Packaging Group felvásárlása, az oului telephelyen végrehajtott igazgatósági beruházás és a 2023-as osztalékfizetés miatt.


A globális biogazdaság részeként a Stora Enso a megújuló termékek vezető szállítója a csomagolás, a bioanyagok és a faépítés területén, és a világ egyik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa. Hisszük, hogy minden, ami ma fosszilis alapú anyagokból készül, holnap fából készülhet. A Stora Enso mintegy 21 000 alkalmazottat foglalkoztat.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Stora Enso 2024-02-01

Előző cikk

Fatolvajok Kovászna megyében

Következő cikk

KEFAG Zrt. FSC® erdőgazdálkodási auditja



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések