FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUDR rendszer anomáliái

Az Állami Erdőgazdaságok Európai Szövetsége (EUSTAFOR) ma rendezvényt szervezett “Az erdőirtásmentes-termékekről szóló uniós rendelet (EUDR) gyakorlati végrehajtása az állami erdőkben” címmel. A rendezvény nagyon időszerű volt, mivel a Bizottság és a tagállamok hatóságai jelenleg azon dolgoznak, hogy biztosítsák a 2024. december 30-tól alkalmazandó rendelet végrehajtásához szükséges valamennyi előfeltételt.

Annak bizonyítására, hogy egy adott helyen nem történik erdőirtás, a gazdasági szereplők kötelesek lesznek összegyűjteni és jelenteni bizonyos adatokat és földrajzi koordinátákat azokról a földterületekről, ahol az árut termelték. A földrajzi koordinátákat a termékek uniós piacon való forgalomba hozatalát vagy exportálását megelőzően a tervezett információs rendszerbe benyújtandó átvilágítási nyilatkozatok részeként kell megadni.

A legtöbb EUSTAFOR-tag már rendelkezik nagyon részletes, pontos és jól működő fakövetési rendszerrel. Mindazonáltal a tervezett uniós információs rendszer, ahogyan azt az Európai Bizottság által nemrégiben szervezett tesztelés során bemutatták, nem teszi lehetővé az információk átvitelét a két rendszer között, hanem szinte teljesen manuális adatbevitelt választ. Ez nemcsak nagyobb pénzügyi és bürokratikus terhet jelent, hanem a súlyos hibák kockázatát is növeli. Emellett egyre nagyobb aggodalomra ad okot az adatvédelem és az adatbiztonság terén, mivel továbbra sem ismert, hogy ki felügyeli az adatkezelést. Az üzemeltető adatai és azok kezelése a versenyelőnyök és a piaci intelligencia részét képezik.

Az EUSTAFOR tagjai, amelyek az állami tulajdonban lévő erdővagyonok letéteményeseiként tevékenykednek, komolyan aggódnak a javasolt DDS minőségét és a világszerte egyre növekvő számú magánfél hitelességét illetően, akik felajánlják, hogy megkönnyítik az átvilágítás benyújtását, és így hozzáférnek az általuk kezelt vagyonra vonatkozó kritikus fontosságú adatokhoz.

Az EUSTAFOR rendezvényen az európai állami erdőgazdálkodási szervezetek (SFMO-k) mindezen aggodalmaknak hangot adtak, és egyértelműen felszólították a Bizottságot, hogy biztosítsa:

- A felügyeleti láncot már megfelelően dokumentáló (I) meglévő és (II) hatékony informatikai rendszerek elemzését. Ehhez társul e rendszerek használhatóságának és alkalmazhatóságának elemzése a DDS működtetésére az EUDR részeként;
- Teljes körű adatbiztonság és az adatokkal való visszaélés és visszaélések megakadályozásának garantálása;
- A teljes értéklánc valamennyi érintettjének bevonása az EUDR céljainak és a DDS követelményeinek teljesítésére alkalmas rendszer kifejlesztésébe vagy továbbfejlesztésébe;
- Strukturális (szervezeti) és költségekkel kapcsolatos hatásvizsgálat az EUDR további végrehajtása előtt;

Az EUSTAFOR őszintén kifejezi azon elvárását, hogy a rendelet további végrehajtását szüneteltessék mindaddig, amíg a fent említett megfelelő feltételek nem biztosítottak. Ha a fakövetésben élenjárók nem támogatják a rendeletet, az a rendelet végrehajtásának teljes kudarcát eredményezné.

Forrás: EUSTAFOR

Előző cikk

TRIQBRIQ - a korszerű fatégla

Következő cikk

Hanoi Wood Expo 2024



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések