FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faépítés támogatása Ausztriában

Ausztria: Norbert Totschnig mezőgazdasági miniszter Leonore Gewessler éghajlatvédelmi miniszterrel közösen átfogó tervet jelentett be a faépítés előmozdítására és megerősítésére Ausztriában. Az Osztrák Faipari Szövetség üdvözli a szövetségi kormány által a minisztertanács 2023. december 13-i ülésén elfogadott, a faépítés megerősítését célzó intézkedéseket.

A 3 pontból álló terv célja a faépítés ökológiai és gazdasági előnyeinek maximalizálása, mondta Totschnig: “A fával nemcsak házakat építünk, hanem erős és fenntartható jövőt is. Az épületek építése és üzemeltetése jelenleg az EU üvegházhatású gázkibocsátásának 36 százalékáért felelős. E kibocsátások csökkentése érdekében a jövőben a CO2-intenzív építőanyagokat egyre inkább osztrák fával fogjuk helyettesíteni. Ez védi az éghajlatot, lerövidíti az építési időt, támogatja a helyi gazdálkodókat és megnyitja az utat az innovatív építési projektek előtt. Ez nemcsak a szén-dioxid-kibocsátásunkat csökkenti, hanem lehetővé teszi számunkra, hogy kiváló minőségű, tartós és vizuálisan vonzó épületeket hozzunk létre.”

A minisztertanács a héten jóváhagyta a faépítés megerősítését célzó kezdeményezésekre vonatkozó javaslatot, Gewessler örömmel jelenti: “A fa fenntartható és megújuló építőanyag, amely védi az éghajlatunkat és egészséges beltéri klímát biztosít az épületekben. A fa ideális anyag, különösen a lakóterek egészséges sűrítéséhez. Ezért támogatjuk a fa mint fenntartható nyersanyag használatát a nagy volumenű lakásépítésben, valamint a középületekben és az infrastruktúrában. Ezt ki lehet terjeszteni. És nagyon örülök, hogy együtt akarunk dolgozni a faépítés arányának további növelése érdekében.”

3 pont a faépítés erősítése érdekében:

1.Fából készült középületek
    A jövőben a középületeknek a fenntartható és energiahatékony építés példaképeként kell működniük. Ez vonatkozik az iskolákra, a gyermekgondozási és egészségügyi létesítményekre is.
    Megújuló nyersanyagok felhasználása: Az építőanyagok esetében egyre inkább a megújuló nyersanyagokra, különösen a fára kell összpontosítani. A fa mint építőanyag nemcsak fenntartható és környezetbarát, hanem a szénlábnyom csökkentéséhez is hozzájárul, mivel a szén-dioxidot tárolja.
    Hőminőség: A középületeknek hatékony szigetelési intézkedéseket és modern építési technológiákat kell alkalmazniuk az energiafogyasztás minimalizálása és a kellemes beltéri klíma biztosítása érdekében.
    A fűtés típusa: A fából készült középületeknek nagyobb mértékben kellene környezetbarát fűtési módszereket alkalmazniuk, például a biomassza felhasználását.

2.A faépítés előmozdítása
    A fenntartható beszerzésre vonatkozó cselekvési terv részeként a faépítést és az ökológiai építőanyagokat ki kell terjeszteni.
    Ennek érdekében az építési szabványokat és a jogi keretfeltételeket ki kell igazítani. Konkrétan a szövetségi államokkal és az EU szintjén kell megállapodni a kiigazításokról az erőforrás- és éghajlatbarát építés biztosítása érdekében.
    Ezenkívül finanszírozási eszközöket kell felhasználni a faépítés előmozdítására. Az első lépés már megtörtént: A fára vonatkozó kezdeményezés CO2-bónuszának részeként a fa mint fenntartható nyersanyag felhasználását támogatják a nagy volumenű lakásépítésben, valamint a középületekben és az infrastruktúrában.

3.Fából készült többszintes lakóépületek építése
    A többszintes lakóépületekben tovább növelhető a faépítés aránya.
    A lakástámogatások hatékony eszközt jelentenek ebben a kérdésben.
    A faépítés keretfeltételeinek javítása érdekében meg kell erősíteni az országos és tartományi szintű együttműködést.

“Örülünk, hogy a szövetségi kormány ismét hangsúlyozza a faépítés és a fatermékek jelentőségét a klímacélok elérésében” – magyarázza Herbert Jöbstl, az Osztrák Faipari Szövetség elnöke, majd így folytatja: “Különösen a szén tárolása tartós fatermékekben tekinthető gazdaságilag észszerűnek.”

A szövetségi kormány többek között elkötelezett amellett, hogy növelje a fa felhasználását a középületekben, például az iskolákban és óvodákban, és javasolja, hogy a szövetségi államok és a helyi hatóságok a Jövő Alapból származó további forrásokat a faépítésre fordítsák.

“Ez az intézkedéscsomag jó gazdaságpolitikai döntés is, különösen a gyenge építőipari ágazatra való tekintettel. A fa szélesebb körű felhasználása erősíti a regionális értékláncokat, a gazdaságot, a munkahelyeket és az éghajlatvédelmet” – zárja rövid nyilatkozatát Herbert Jöbstl.

forrás: Bundesministerium / holzindustrie.at

Előző cikk

Future of Forestry - Erdészeti Koalíció

Következő cikk

A jövő fapiaca - 2024



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések