FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ecosia – már 200 millió fát ültettek

A berlini székhelyű Ecosiát, a legtöbben ambiciózus faültető keresőmotorként ismerik. A cég nemrégiben összefogott a francia Kanop startup céggel, hogy az űrből követhessék nyomon az erdőtelepítési erőfeszítéseiket.

Mintegy 20 millió felhasználójával a Ecosia a világ egyik legnagyobb nonprofit keresőmotorja és legnagyobb fatelepítője is. A vállalat állítása szerint 2009-es alapításuk óta 200 millió fát ültettek. Eddig az Ecosia faültetési erőfeszítéseit földi megfigyelésekkel követte nyomon, a Kanop segítségével azonban hamarosan – szó szerint – magasabb szintre emeli a folyamatot. 

A párizsi székhelyű Kanop a NASA, az ESA és a Japán Űrügynökség optikai, radaros és fényérzékelős (LiDAR) műholdképeit használja, az adatokkal MI algoritmusokat tanítva és az egyre divatosabb digitális ikresítés vonatára is felkapaszkodva, megalkotva az erdők „digitális ikreit”.

Digitális ikererdők

Ezek a „digitális ikrek” rengeteg információt tartalmaznak az erdőben lévő biomassza mennyiségéről, mindez pedig lehetővé teszi az Ecosia számára, hogy hatékonyabban nyomon követhessék az erdőtelepítési projektjeiket, és számszerűsítsék azok hatását a légkörből kivont CO2 mennyisége alapján.

„A több mint 200 millió elültetett fával rendelkező összes helyszín egészségének és növekedési ütemének felügyelete monumentális kihívás. Ez a partnerség lehetővé teszi kiemeli, hogy a fák felnevelésére is összpontosítunk, ne csak a fák elültetésére”  

– mondta Pieter van Midwoud, az Ecosia faültetési vezetője. A faültetés többről szól, mint a magok puszta elültetése. Az ökoszisztémák helyreállításáról van itt szó, hogy a fák hatékonyan tudjanak majd szén-dioxid-elnyelőként működni. Az Ecosia szerint minden egyes keresés, melyet a felhasználók  a platformján végeznek, 1 kilogramm CO2-t távolít el a légkörből. Ezt az állítást viszont csak pontos megfigyeléssel lehet igazán alátámasztani.

Jó és rossz gyakorlatok

„A miénk példa a jól végzett faültetésre, és szeretnénk ezt az iparágban általános gyakorlattá tenni a holisztikus erdőtelepítési erőfeszítések biztosítása érdekében” –  mondta el Romain Fau, a Kanop vezérigazgatója és társalapítója. A nagyszabású faültetési programok az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik módjaként egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de bármilyen jó szándékúak is ezek a projektek, néha az is bebizonyosodott, hogy rosszabbá tehetik a helyzetet.

Mintegy 20 millió felhasználójával a Ecosia a világ egyik legnagyobb nonprofit keresőmotorja és legnagyobb fatelepítője is. (Kép: X/Ecosia)

Ha rossz helyre, rossz időben ültetünk fákat, és nem a megfelelő fafajokat használjuk, az visszafordíthatja a bolygónk meggyógyítására tett erőfeszítéseket. Ezért nagyon fontos, hogy kezdettől fogva a megfelelő projekteket támogassuk, és figyelemmel kísérjük azok hatását. Az Ecosia úgy véli, hogy a faültetéssel kapcsolatos megközelítése segít fókuszban tartani az iparág felelősségét, mikor az átfogó és hosszú távú erdőtelepítésről van szó.

Az Ecosia bevételei hirdetésekből származnak, és minden nyereségét közvetlenül a faültetési projektekre fordítja szerte a világon. Bár ez túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, a B-corp minősítésű vállalat teljesen transzparensen dolgozik, sőt mi több még a cég szervereit is a saját maga által épített naperőművek működtetik.

Az Ecosia 2018-ban elajándékozta részvényeit a Purpose Foundationnek, ezzel biztosítva azt, hogy soha ne lehessen eladni, és hogy senki, beleértve az alapítót is, ne profitálhasson, és ne kaphasson osztalékot a cégből. 

forrás: ITBusiness

Előző cikk

Településfásítás - Őcsény

Következő cikk

Becsehelyi erdőtelepítés




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version