FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

DALERD Zrt. erdőtelepítései

Az állami erdészeti cégcsoport (köztük a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt.) Magyarország zöldvagyonának több mint felét kezeli, vagyis a több, mint 2 millió hektár magyar erdő stratégiai részének felét.

Az állami erdők az ország legfontosabb klímavédelmi és szénmegkötő biológiai infrastruktúráját jelentik, biztosítják a lakott települések zaj, por és árvíz elleni védelmét, a tiszta ivóvizet és megelőzik a talajeróziót. A magyar erdők emellett évente 40-50 millió erdőlátogató számára nyújtanak egészséges sportolási, kikapcsolódási és rekreációs lehetőséget.

A magyar erdők haszna a magyar embereké. Az erdő az ország zöldvagyonaként állami és nemzeti érték, amelynek felelős, fenntartható módszerekkel folytatott kezelése a magyar társadalom és minden egyes magyar ember érdekében végzett, azaz közérdekű feladat. Az állami erdészeti cégcsoport szakmai munkáját e közérdekűség teljesítésének felelőssége határozza meg.

Az erdészeti társaságok alapfeladata az erdőkezelés, az erdőborítás fenntartása. Ez a tevékenység is minden magyar ember érdekét szolgálja, hiszen ezen keresztül valósulnak meg az ország klímavédelmi célkitűzései, ez az alapja a megfelelő környezeti állapot fenntartásának vagy éppen az egészségvédelemben fontos szerepet betöltő erdei turizmusnak.

Ezen tények végett és a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervének köszönhetően az energiaügyi minisztérium támogatása és az agrárminisztérium koordinálása mellett a DALERD Zrt. mintegy 190 ha erdőt telepített az elmúlt években.

Ezt az erdősítési tendenciát szeretnénk továbbra is fenntartani a hagyományos erdőgazdálkodási tevékenységeink mellett. Az idei évben is mintegy 27 ha erdő telepítését készítjük elő ennek a programnak a keretében.

Más jogcímen ezen időszak alatt további megközelítőleg 75 ha erdőtelepítést hajtottunk végre, vagyis összesen 280 ha-t. A DALERD Zrt. az erdőtelepítésekkel éves szinten átlagosan 50-60 ha új, jellemzően őshonos erdővel járult hozzá az ország erdővel borított területének növeléséhez.

A telepítéseket az erdészeti hatóság egytől-egyig helyszínelte, mindegyiket sikeres erdősítésként a közhiteles erdészeti adattárba beemelte.

forrás: DALERD Zrt.

Előző cikk

A faipar csodálatos

Következő cikk

Féltávon a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version