FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fapiaci Kerekasztal harmadszor

A Forst&Holz Platform által szervezett legutóbbi (január 17.) harmadik fapiaci kerekasztal-beszélgetés középpontjában azok a kihívások álltak, amelyeket az éghajlati és gazdasági válság jelent az erdészeti ágazat és az első számú megújuló nyersanyag felhasználása számára.

Az, hogy az éghajlati válságot és a gazdasági kihívásokat együttesen kell kezelni, már a nyitóbeszédekből is kiderült. Dr. Ralf Petercord az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi mezőgazdasági minisztériumból a fatermékkészletek maximalizálására szólított fel. E megújuló nyersanyag fenntartható termelése a fosszilis energiaforrások utáni gazdaságban létfontosságú a bolygó éghajlatának jövője szempontjából – mondta.

Petercord ugyanakkor rámutatott, milyen hatalmas kihívások előtt áll különösen az erdészeti ágazat, és nem csak Németországban. Következtetés: A katasztrófák nemcsak Németországban, hanem világszerte fokozódnak – mondta Petercord, utalva többek között az Amazonas térségében tapasztalható szárazságra és a 2023-ban Kanadában pusztító erdőtüzekre.

Az NRW szakértője összegezte, hogy a fafajokat Németországban ma már olyan csapások is sújtják, amelyekre korábban nem is gondoltak volna. Az erdővédelem és az erdészeti termelés alapvetően nehezebbé válna, az erdő- és faiparnak pedig rövid távon válságállóbbá kellene válnia. “Gyengébb választékkal is dolgozni kell majd” – hangsúlyozta Petercord, és a faépítésre szólított fel, hogy maximalizálják a fatermékraktárat. Hangsúlyozta, hogy nincs értelme növelni az erdőkészletet.

Regionális szempontból Benjamin Krug, a HessenForst faértékesítési vezetője a kálváriával kapcsolatban elmondta: “Megtanultuk, hogy azokra az állományokra összpontosítsunk, amelyeket meg akarunk őrizni”. A 2020/21-es kálváriaévek után, amelyek mintegy 3 millió tonnás volumenűek voltak, és így a szokásos fakitermelési arány 5-6-szorosát jelentették, a 2023-as év relatíve jobban alakult. “Mi is visszatértünk a friss fakitermeléshez, mert fenn kell tartanunk az erdőt” – hangsúlyozta Krug.

A gazdasági helyzetet illetően a Német Fűrész- és Faipari Szövetség (DeSH) elnöke, Dr. Stephan Lang a jövedelmi és értékesítési válságról beszélt. Ez egy európai válság, mondta, még akkor is, ha az építőiparban sehol sem olyan rosszak a jóváhagyási adatok, mint Németországban. A 2008/09-es válság mértékét azonban még nem érték el.

Erwin Taglieber, a Német Faipari Tanács (DHWR) elnöke a piacok súlyosbodó válságára való tekintettel a szövetségi finanszírozási politika javítása mellett érvelt. A potenciális befektetők a bizonytalan támogatási feltételek miatt elbizonytalanodtak – mondta. A vállalatoknál létszámleépítésre figyelmeztetett, ami később hiányozni fog.

Gabriele Köstner, a Müller-Zeiner Industrieverpackungen ügyvezető igazgatója a politikai keretfeltételek tekintetében az uniós szintre összpontosított. A csomagolási és csomagolási hulladékról szóló rendeletet (PPWR), amelyről jelenleg szavaznak Brüsszelben, úgy jellemezte, mint egy sziklaesőt, amely ránk zúdul más rendeletekkel, például az erdőirtásról szóló rendelettel (EUDR) együtt.

Pozitívumként Köstner a körforgásos gazdaságot említette, amelynek a fa csomagolóipar már ma is megfelel. A klasszikus újrafelhasználható rendszerek mellett más raklapokat is újra felhasználnak, szükség esetén megjavítják és visszavezetik a körforgásba. A faipari csomagolóiparban a felhasználás utáni újrafelhasználást illetően a kaszkádhasznosításra utalt. “A faalapú anyagipar számára mi vagyunk a filé mignon” – mondta Köstner.

Wolfgang Beck, a Mercer International globális faanyagbeszerzési alelnöke a biogazdasággal és így a faipari termékek vegyiparban történő felhasználásával hozta összefüggésbe. A Mercer úgy döntött, hogy kísérleti ligninüzemet hoz létre.

Georg Schirmbeck, a platform szóvivője az erdészeti és a faipari ágazat közös erőfeszítései szellemében méltatta a #holzrettetklima – A fa megmenti a klímát! elnevezésű iparági kezdeményezést.

A síugró Andreas Wellinger, a #holzrettetklima nagykövete révén a kezdeményezés a Négysáncversenyen és azon túl is nagy ismertségre tett szert – és a faiparnak is adott/hozott pozitív érzelmeket a központi üzenettel (éghajlatbarát faanyag) a jelenlegi gazdaságilag nehéz időkben, amely a jelek szerint sajnos továbbra is folytatódik.

Lássuk be: a gazdaság nagy része pszichológia, sok-sok szegmensében érzelemvezérelt.

szerk/ford: Tóth János, forrás: DFWR / ForstHolzPlatform

Előző cikk

Impulzusok a lakásépítéshez

Következő cikk

Gyászhír - Pöntör Györgyi [80]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések