FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

12 ország összefogása a dél-európai erdőtüzek ellen

Az Európai Unió különböző tagállamainak tűzoltói idén közösen küzdenek majd az erdőtüzek ellen. Amint azt az Európai Bizottság május 14-én bejelentette, az EU rescEU programja keretében idén 12 ország 556 tűzoltója vesz részt a munkában.

Ők idén nyáron Franciaországban, Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban lesznek stratégiailag bevetve, és segíthetnek a helyi tűzoltóságoknak, amikor erdőtüzek törnek ki – magyarázta a brüsszeli hatóság.

A Bizottság emellett 600 millió eurós uniós forrást különített el 12 új tűzoltó repülőgép jövőbeli beszerzésének megkönnyítésére. Ezeket hat uniós tagállam között kell szétosztani. Kilenc helikoptert is finanszírozni fog az EU a jövőben, hogy megerősítse az EU légi tűzoltó flottáját.

A rescEU és az Európai Polgári Védelmi Csapatainak kapacitása 2024 nyarára már 28 repülőgépet és 4 helikoptert foglal magában. Ezek tíz tagállamban állomásoznak, és az egész kontinensen rendelkezésre állnak majd a tűzoltók támogatására – jelentette be az EU Bizottsága. A flottában két németországi könnyű repülőgép is szerepel.

Az EU Bizottság a Közös Kutatóközpont (JRC) jelentésére hivatkozva közölte, hogy 2023-ban több mint 500 ezer hektárnyi erdőt pusztítottak el a tüzek az EU-ban.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EurópaiBizottság

Előző cikk

Erdőtüzek Európában 2023

Következő cikk

IKEA Kreativ



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Szélessy György [78]

Szomorúan értesítjük olvasóinkat, hogy Szélessy György, az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatával kitüntetett erdésztechnikus, az FM Erdőrendezési Szolgálat egykori…